Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Politie en demonstranten slaags in Moskou - ‘verpesten feest Poetin’

Politie en demonstranten raakten vandaag slaags in Moskou.
Politie en demonstranten raakten vandaag slaags in Moskou. Foto Reuters / Denis Sinyakov

Tijdens een demonstratie in Moskou tegen een derde ambtstermijn voor Vladimir Poetin zijn betogers slaags geraakt met de politie. Tientallen demonstranten en verschillende oppositieleiders zijn gearresteerd, meldt persbureau Reuters.

Het is de laatste betoging voordat Vladimir Poetin morgen voor de derde keer als president wordt geïnaugureerd. De mars verliep rustig, totdat een kleine groep zich wilde afsplitsen en op een brug over de rivier de Moskva op de politie stuitte. Terwijl steeds meer mensen naar de brug optrokken, liet de politie versterkingen aanrukken en werd de menigte teruggedrongen. Onder de arrestanten waren oppositieleiders Sergej Oedaltsov, Aleksej Navalni en Boris Nemtsov.

‘Betogers weigeren weg te gaan’

Onze correspondent Michel Krielaars is ter plaatse en meldt dat er niet meer wordt gevochten, maar dat de situatie nog altijd zeer gespannen is. De betogers, die met veel meer man op de been zijn dan werd verwacht, weigeren weg te gaan. Krielaars:

“Er zijn veel meer mensen op de been dan werd verwacht. Iedereen ging er vanuit dat er zo’n tienduizend man aanwezig zou zijn, maar ik schat dat er minstens zeventigduizend mensen zijn. Eerder werd er heel hard gevochten. Ik zag zelfs hoe een man bewusteloos werd geslagen. Er was even paniek omdat dat politie dacht dat de man dood was. Dat had zeker tot escalatie geleid.

Er is een zekere onrust bij de politie. Ze zijn constant bezig met het arresteren van mensen en het is voor het eerst dat ik zie dat de politie geweren draagt.

Het is nu niet meer zo dat de betogers en politie constant op elkaar aan het inslaan zijn, maar de demonstranten gaan voorlopig niet meer weg. Dit terwijl de betoging al een uur geleden afgelopen had moeten zijn. Dit gaat nog wel even door hier en demonstranten zullen er alles aan doen om te proberen het feestje van Poetin te verpesten.”

Volgens de Russische politie zijn er meer dan 250 mensen opgepakt, maar ook NOS-correspondent Kysia Hekster meldt dat de politie nog volop bezig is met het oppakken van mensen.

Twitter avatar Kysia Kysia Hekster Ondertussen in Moskou: meer dan 250 arrestaties meldt de politie en ze zijn nog volop bezig #marsvandemiljoenen

Ook zet de politie traangas in en is de aanwezige pers niet veilig, meldt GPD-correspondent Olaf Koens.

Twitter avatar obk Olaf Koens Hundreds of riot police swiftly moving in. They’re pepperspraying us
Twitter avatar obk Olaf Koens They’re attacking the press. Cameraman just got run over

Opkomst lager dan bij protesten afgelopen winter

De opkomst was een stuk lager dan bij de protesten die in de winter in Rusland plaatshadden. Bij die demonstraties groeide de menigte enkele keren uit tot meer dan honderdduizend mensen. Woede over de parlementsverkiezingen, waarbij volgens waarnemers op grote schaal werd gefraudeerd, zorgde in december voor enorme opkomsten. Ook het vooruitzicht van winst voor Poetin bij de presidentsverkiezingen, die in maart werden gehouden, bracht destijds veel mensen op de been.

Poetin won de presidentsverkiezingen echter met gemak. Dit leidde tot twijfel bij de oppositie, die door Poetin wordt weggezet als bestaande uit naïeve jongeren en marionetten van het Westen, over het nut van de protesten.

‘Oppositie heeft deuk opgelopen door verkiezingswinst Poetin’

Sommige betogers erkenden vandaag dat het moreel van de oppositie een deuk heeft opgelopen door de verkiezingswinst van Poetin en zijn aanstaande inauguratie. “Het is waar, sommigen zijn teleurgesteld”, zei Joeri Baranov tegen journalisten van persbureau AP. “Maar het belangrijkste is dat mensen wakker zijn geworden.”

Anderen gaven toe te twijfelen of de protesten op de lange termijn enig effect zullen sorteren. “Ik mag graag denken dat onze stem wordt gehoord, maar ik ben er niet zeker van”, aldus Joelia Karpsova, die de tweehonderd kilometer lange tocht van Tula naar Moskou maakte om deel te nemen aan het protest.

De effectiviteit van de oppositie wordt ondergraven door het gebrek aan samenhang. Ze bestaat uit linkse activisten, op het Westen gerichte liberalen, nationalisten en andere groepen. Sommige betogers gaven zondag uiting aan hun frustratie over het gebrek aan samenhang. “Zet een partij op, anders ga ik naar mijn datsja”, stond op een van de posters.