Peetoom vroeg De Jager voor lijsttrekkerschap CDA

Volgens de afspraken moet De Jager voor 30 april een bezuinigingsplan presenteren aan Brussel. Foto NRC / Maarten Hartman
Volgens de afspraken moet De Jager voor 30 april een bezuinigingsplan presenteren aan Brussel. Foto NRC / Maarten Hartman Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager tijdens een gesprek over het bezuinigingsplan voor Brussel, 26 april 2012. Foto NRC / Maarten Hartman

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom heeft aan Jan Kees de Jager gevraagd of hij zich kandidaat wilde stellen voor het lijsttrekkerschap. De demissionair minister van Financiën bedankte echter voor de eer.

“Jan Kees heeft zijn eigen keuze gemaakt”, zei Peetoom in het televisieprogramma Buitenhof. Peetoom heeft naast de Jager ook enkele andere CDA’ers gevraagd om zich kandidaat te stellen. Morgen wordt bekend gemaakt welke zes van de twaalf aangemelde politici daadwerkelijk kandidaat zullen zijn voor het lijsttrekkerschap. Een speciale commissie binnen het CDA heeft hen geselecteerd na interviews, vertelde Peetoom.

Bekijk het interview met Peetoom vanaf 22.22 minuten:

Peetoom niet bang voor harde strijd binnen CDA

Peetoom is niet bang dat de verkiezingsstrijd ontaardt in een circus dat de partij zal beschadigen. “Er valt echt wat te kiezen”, zei ze. Deze week betichtte kandidaat Marcel Wintels zijn tegenkandidaten Sybrand van Haersma Buma en Liesbeth Spies van gedraai, schrijft persbureau Novum. Wintels:

“Voor een geloofwaardig, fris en nieuw CDA zijn mensen in de top nodig aan wie niet het draaien en keren kleeft bij fundamentele zaken.”

Wintels refereerde onder meer aan uitlatingen van demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies, die zich vorige week tegen het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit keerde, terwijl ze deze verboden eerder dit jaar als minister nog had verdedigd. Peetoom:

“Compromissen zijn geen standpunten. Politici hebben standpunten en idealen. Die komen naar voren en daar mag de kiezer op kiezen en ons op afrekenen.”

Ab Klink gevraagd voor commissie partijprogramma

Peetoom liet tijdens Buitenhof ook weten Ab Klink gevraagd te hebben of hij plaats wil nemen in de commissie die het partijprogramma samenstelt. De commissie staat onder leiding van Paul Doop. Klink overweegt het verzoek.

De politicus stapte in 2010 op omdat hij de politieke samenwerking met de PVV niet zag zitten. Peetoom zei dat “het verstandshuwelijk” met Geert Wilders “niet naar meer smaakt”. Peetoom:

“In heel de partij is sprake van opluchting. We hebben nu de mogelijkheid om te laten zien waar we voor staan, en dat was in de vorige periode, met een gedoogpartner die zo anders is dan wij, heel moeilijk.”

PVV krabbelt op in peiling, CDA stabiel

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat het voor 64 procent van de Nederlanders onduidelijk is waar het CDA voor staat. Onder CDA-stemmers tast veertig procent in het duister over de koers van het CDA. Iets meer dan de helft van de mensen noemt de samenwerking met de PVV een foute keuze van het CDA.

Volgens de cijfers van De Hond blijft het aantal zetels van het CDA op dertien, maar krabbelt de PVV weer op. In de peiling krijgt de partij van Wilders negentien zetels. De VVD en de SP verliezen beide een zetel en houden er ieder dertig over. De zogenoemde Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie heeft in de peiling van deze week samen 74 zetels. Paars Plus, bestaande uit VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, zou uitkomen op 75 zetels. Een linkse coalitie van SP, PvdA, D66 en GroenLinks haalt samen ook 75 zetels, onvoldoende voor een meerderheid.