‘Netanyahu kondigt vandaag nieuwe verkiezingen aan’

Caption: FILE - In this Tuesday, Feb. 3 2009 file photo, an Israeli worker hangs an election poster for Likud Party leader Benjamin Netanyahu over one of Labor Party leader Ehud Barak in Jerusalem. Israeli Defense Minister Ehud Barak said in a published comment on Wednesday May 2, 2012, that policy toward Iran will be based solely on strategic interests.(AP Photo/Sebastian Scheiner, File) Verkiezingsposters voor premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Ehud Barak op archiefbeelden, 9 februari 2009. Foto AP / Sebastian Scheiner

Naar verwachting kondigt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vandaag vervroegde verkiezingen aan. Die zullen dan binnen vier maanden gehouden worden.

Netanyahu zal zijn beslissing vandaag waarschijnlijk tijdens een partijbijeenkomst van Likud bekendmaken, meldt de Israëlische krant Ha’aretz op basis van bronnen in de partij. Vorige week werd ook al gezinspeeld op het laten vallen van het kabinet. De verkiezingen staan nu nog gepland voor oktober 2013.

Uit peilingen blijkt dat Netanyahu een grote kans maakt om opnieuw gekozen te worden tot regeringsleider.

Het uitschrijven van vervroegde verkiezingen geeft Netanyahu de mogelijkheid om zowel Israëlische als internationale kritiek op zijn beleid, waaronder dat over Iran en kolonisten, te pareren. Volgens AP zou de aanleiding voor het uitschrijven van verkiezingen onder meer het rechterlijk bevel zijn een illegaal gebouwde buitenpost bij een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever te ontmantelen. Parlementsleden hebben gezegd dat zij de coalitie laten vallen als de buitenpost Ulpana ontruimd wordt. Netanyahu zou hopen met zijn beslissing tijd te winnen en politiek gezichtsverlies te voorkomen.