Hollande laat Sarkozy ‘ver achter zich’ in exitpolls

De opkomst van de Franse presidentsverkiezingen was volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken vanmiddag om 17.00 uur 71,96 procent. Dat is ruim een procent meer dan tijdens de eerste stemronde, maar nog altijd stukken minder dan de opkomst in 2007: 83,97 procent. Francois Hollande lijkt op kop te gaan in de strijd.

Volgens de exitpolls kan Francois Hollande rekenen op 55,45 procent van de stemmen. Foto AFP / Jeff Pachoud

Er komen verschillende berichten naar buiten over de percentages van de Franse exitpolls, een van de laatste zou zijn dat Hollande kan rekenen op 55,45 procent van de stemmen. Hiermee geconfronteerd, laat onze correspondent Dirk Vandenberghe vanuit Parijs weten een beetje “te schrikken” van dit onverwacht hoge percentage, uit eerdere peilingen zou het verschil met Sarkozy niet zo groot zijn geweest. Vandenberghe:

“Officieel kunnen we nog niets zeggen, maar volgens Belgische en Zwitserse collega’s zou het heel goed mogelijk kunnen zijn dat een socialistische kandidaat voor het eerst in dertig jaar -sinds Francois Mitterrand- een zittende rechtse president verslaat. De sfeer bij het kantoor van de Parti Socialiste is wat uitbundiger dan dat van die van Sarkozy. Ondertussen maken de aanhangers van Hollande zich klaar bij de Place de la Bastille voor een groot volksfeest. Het zijn allemaal tekenen aan de wand die wij nog niet mogen weten.”

Het lijkt er dus slecht uit te zien voor zittend president Nicolas Sarkozy, vanmiddag lieten de eerste exit polls al zien dat de socialistische Hollande waarschijnlijk al meer dan 52 procent van de stemmen zou halen.

Volgens bronnen van ANSA en Al Jazeera-verslaggever Karl Stagno-Navarra zou Sarkozy zelfs zijn feest op de Place da la Concorde hebben afgelast:

Twitter avatar ksnavarra Karl Stagno-Navarra BREAKING: #France2012 #UMP sources say #Sarkozy party at #Paris Place de la Concorde has been ‘cancelled’

Om acht uur, na het sluiten van de stembussen, volgen de eerste officiële prognoses. Volgens Vandenberghe is het de verwachting dat zowel Hollande als Sarkozy binnen het uur met een reactie zal komen.

Opkomst van 71,96 procent

De opkomst van de Franse presidentsverkiezingen was volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken vanmiddag om 17.00 uur 71,96 procent. Dat is ruim een procent meer dan tijdens de eerste stemronde, maar nog altijd stukken minder dan de opkomst in 2007: 83,97 procent. Francois Hollande lijkt op kop te gaan in de strijd.

Dat meldt persbureau AFP. Vanochtend gingen de stembureau’s om acht uur open en op het platteland sloten zij om 18.00 uur, in de steden kan nog gestemd worden tot 20.00 uur.

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Over een minuut sluiten in landelijk Frankrijk de stembureaus. In steden kan men nog twee uur stemmen #Elysee2012

Sarkozy en Hollande brachten vanochtend hun stemmen uit in respectievelijk Parijs en Tulle:

Volg voor de laatste ontwikkelingen onze correspondent Dirk Vandenberghe op Twitter en het liveblog van Le Monde.

Lees hier een overzicht van redacteur Niels Postumus wat er vandaag in Frankrijk op het spel staat.

Bekijk hier de documentaire ‘Op zoek naar Nicolas Sarkozy’ van Holland Doc en een profiel van de tegenstander van Sarkozy, Francois Hollande.