Griekse stemmer straft vandaag regering af voor economische sores

Caption: A Greek Orthodox priest exits a voting booth at an Athens polling station during Greece's national election, May 6, 2012. Angry Greek voters head to the polls on Sunday for an election shrouded in uncertainty that could reignite Europe's debt crisis and renew doubts about the country's future in the euro zone. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: ELECTIONS POLITICS) Een Grieks-Orthodoxe priester in een stembureau in Athene. Foto Reuters / Yannis Behrakis

De Grieken konden vanochtend al vanaf zes uur Nederlandse tijd hun stem geven in een van de meest onzekere verkiezingen sinds jaren. De verwachting is dat de kiezers de grootste regeringspartijen Nieuwe Democratie en Pasok zullen afstraffen voor de economische problemen in Griekenland.

De bijna tien miljoen geregistreerde kiezers kunnen hun stem uitbrengen op 32 partijen, maar volgens de laatste peilingen hadden de meeste Grieken nog geen idee op wie zij zouden stemmen. Mogelijk zal het merendeel blanco stemmen, schrijft persbureau AP. Bij de laatste verkiezingen in 2009 was de opkomst net iets meer dan zeventig procent.

‘Doe je mee met West-Europa, of blijf je steken in wat eens was?’

Volgens onze correspondent Marloes de Koning draaien de verkiezingen in Griekenland om beleid. “Politici hebben geen geld en gunsten meer te verdelen, ze moeten met goed beleid komen”, zo schreef zij vrijdag in NRC Handelsblad, want de kiezers zijn boos. Maar politici komen de kiezer niet echt tegemoet. De Koning:

De transitie die zich in Griekenland voltrekt, gaat verder dan het einde van de twee grote partijen. Nu de loyaliteit aan de grote politieke families kapot is en er geen geld en banen meer zijn om uit te delen, worden Grieken gedwongen een nieuwe, rationelere, afweging te maken. De eigenlijke vraag die voorligt is: doe je mee met West-Europa, of blijf je steken in wat eens was? Daarbij helpen de politieke partijen hun kiezers niet echt. De kandidaten spreken nog het liefst over ‘het volk’, niet over burgers met rechten en plichten. Ze gebruiken woorden als ‘strijd’, ‘tirannen’, ‘revolte’ en grijpen voortdurend terug op het verleden. De laatste grote verkiezingsbijeenkomst van de linkse partij Syriza, werd bijvoorbeeld ingeleid door Manolis Glezos, een verzetstrijder uit de Tweede Wereldoorlog. De “tirannen” van de trojka [IMF, Europese Centrale bank en Europese Commissie] “vragen om onze soevereiniteit”, oreerde hij. “Die geven we niet!”

Regeringspartijen voerden geen campagne uit vrees voor geweld

De afgelopen 38 jaar wisselden de socialistische Pasok en het conservatieve Nieuwe Democratie elkaar af als grootste partij, maar vandaag zullen zij volgens de peilingen beide niet genoeg stemmen krijgen om de formatie van een regering te leiden. Volgens AP was de aversie tegen de politici zo erg dat zij geen campagne op straat voerden vanwege de angst om aangevallen te worden door burgers.

Griekenland gaat gebukt onder de schuldencrisis in Europa. Het land is voor de betaling van zijn schulden afhankelijk van de miljardensteun van de EU en het Internationaal Monetair Fonds. Athene moet komende maand opnieuw strenge bezuinigingen doorvoeren om te voldoen aan nieuwe injecties van geld om een faillissement en een vertrek uit de eurozone te voorkomen.

Venizelos waarschuwt voor zware economische problemen

Griekenland lijdt onder de zwakke economie, duizenden mensen raakten de afgelopen jaren werkloos en veel bedrijven moesten de deuren sluiten. Nieuwe Democratie en Pasok nemen het vooral op tegen partijen die tegen zich tegen de bezuinigingsmaatregelen gekeerd hebben. Huidig premier en voormalig minister van Financiën Evangelos Venizelos waarschuwde dit weekend dat faillissement dreigt als de Grieken op deze partijen. Venizelos:

“Zondag bepaalt of Griekenland binnen Europa en de euro blijft en we op deze zware maar veilige koers blijven of dat we op een nieuw avontuur gaan, waarbij we tientallen jaren terug in de tijd gaan, het land failliet en de meeste Grieken te maken krijgen met armoede.”

Griekenland niet meer gedeeltelijk failliet, CCC-status

Afgelopen woensdag verhoogde Standard & Poor’s de kredietwaardigheid van Griekenland van gedeeltelijk failliet naar de CCC-status, nadat het land met succes een obligatieruil van 100 miljard euro had volbracht.

In februari werd Griekenland nog gedeeltelijk failliet verklaard door S&P’s. Dat was het gevolg van het aannemen van het reddingsplan van 130 miljard euro door onder andere het Duitse parlement en daarmee de implementatie van de obligatieruil met de private sector. De afwaardering was toen te verwachten omdat Griekenland een deel van de betalingsverplichtingen niet nakwam. Ook liet S&P’s toen al in een verklaring weten dat de rating van Griekenland weer verhoogd wordt als de veelbesproken obligatieruil afgerond is.