Journalist en schrijver Gerard van Westerloo overleden

Journalist en schrijver Gerard van Westerloo is op 69-jarige leeftijd overleden. Foto Hollandse Hoogte / Mark Kohn

Journalist en schrijver Gerard van Westerloo is gisteren aan een hartstilstand overleden. Dat heeft zijn familie vandaag laten weten, meldt de Amsterdamse zender AT5.

Geard van Westerloo is 69 jaar geworden. Hij was van 1972 tot 1997 redacteur van Vrij Nederland. In 2004 was hij als ad-interim hoofdredacteur betrokken bij de reorganisatie van het blad. Volgens de huidige hoofdredacteur van Vrij Nederland, Frits van Exter, was Van Westerloo “een reden om journalist te willen worden”.

Twitter avatar fexter frits van exter Gerard van Westerloo, 25 jaar @vrij_nederland en nog veel meer, is overleden. Hij was een reden om journalist te willen worden.
Twitter avatar fexter frits van exter Van Westerloo: ‘De vrije pers maakt fouten. Daar heeft de overheid hinder van. Maar (…) echt wakker ligt ze van de goede journalistiek.’

In een interview in Dagblad Trouw, zo’n twee jaar geleden, zei Van Westerloo dat hij zelf ook wel content was over zijn journalistieke carrière. Van Westerloo:

“Het klinkt gek om zoiets over jezelf te zeggen, maar ik vind dat het me redelijk is gelukt om in het journalistenvak een eind te komen. Ik heb een paar boekjes geschreven – zowel over politieke als over persoonlijke onderwerpen – en ik heb zowel bij Vrij Nederland als bij De Groene Amsterdammer interessante banen gehad. Ik wil niet zelfgenoegzaam klinken, maar ik geloof niet dat het een mislukt leven is geweest.”

Anja, Manja en Tanja

In 1997 en 1998 was Van Westerloo hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Ook was hij verbonden aan het maandblad M van NRC Handelsblad. In 2006 won hij de journalistieke prijs De Tegel voor zijn verhaal Anja, Manja en Tanja in dat blad, over het korte leven van drie plofkuikens van ei tot kipfiletjes bij de supermarkt. Lees het volledige artikel hieronder:

'Een voorbeeld voor veel journalisten'

Namens de hoofdredactie van NRC Handelsblad zegt adjunt-hoofdredacteur Joost Oranje:

"Gerard van Westerloo was vooral een briljant reporter, een verslaggever in de meest letterlijke zin van het woord. Zijn stukken in het maandblad M van NRC waren van uitzonderlijke klasse: artikelen die de tijdgeest schetsten, of het nu om het portret van de toenmalige PvdA-fractie onder Melkert ging, over de Eerste Kamer of over de kippenindustrie. En veel langer geleden waren zijn stukken over 'Het legergroene Suriname' geweldig, over de periode vlak na de machtsovername van Bouterse. Hij had een scherp, analyserend oog en wist het ook nog heel mooi op te schrijven. Als je een stuk van hem had gelezen, dacht je vaak: zó moet het. Een voorbeeld voor veel journalisten."

Op Twitter reageren collega's op de dood van Van Westerloo:

Twitter avatar kuitenbrouwer jan kuitenbrouwer Een journalistiek zwaargewicht ging heen. Gerard van Westerloo (1943-2012). Adios, hombre.
Twitter avatar yvesd Yves Desmet Gerard van Westerloo overleden. Even niet goed van. Altijd groot voorbeeld geweest.
Twitter avatar wareverhalen Ware Verhalen Gerard van Westerloo, lid van ons Comite van Aanbeveling, is overleden. We zijn hem dankbaar voor de steun die hij onze stichting gaf.