Hollande nieuwe president Frankrijk - ‘strategie Sarkozy niet gewerkt’

François Hollande, de nieuwe president van Frankrijk, bij zijn overwinningsspeech. Foto AFP / Philippe Desmazes

Het tijdperk van Nicolas Sarkozy is voorbij. De socialist François Hollande wordt de nieuwe president van Frankrijk. Het is voor het eerst sinds Valéry Giscard d’Estaing in 1981 dat een zittende Franse president na één termijn door de kiezers naar huis wordt gestuurd.

Na het tellen van driekwart van de stemmen stond Hollande op 51,1 procent en president Nicolas Sarkozy op 48,9 procent, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Al eerder vandaag werd uit de exitpolls duidelijk dat Hollande Sarkozy achter zich zou laten.

Nicolas Sarkozy erkende zijn nederlaag al snel na het sluiten van de stembussen. Hij legde zich neer bij de ‘democratische en republikeinse keuze’ van de Fransen. “François Hollande is de president van Frankrijk en dient gerespecteerd te worden”, zei hij. Sarkozy:

“Ik ga hem bellen en hem het beste wensen te midden van alle beproevingen. Dat zal moeilijk zijn, maar ik wens met heel mijn hart dat het Frankrijk, het land dat ons verenigt, lukt zijn beproevingen te doorstaan.”

Ook liet Sarkozy weten dat hij niet zal terugkeren in de politiek en dus niet meedoet met de parlementsverkiezingen in juni.

Pijnlijke nederlaag voor Sarkozy

Voor Sarkozy is het een pijnlijke nederlaag, aldus onze correspondent Dirk Vandenberghe.

“Het verschil is iets minder groot dan in de peilingen werd verwacht. Het is dus geen echte afstraffing voor Sarkozy. Maar wel een nederlaag. En daarmee is hij de eerste zittende president sinds 1981 die verliest. Dat ligt wel in lijn met wat er gebeurt in crisistijden: de zittende macht wordt naar huis gestuurd.

Nicolas Sarkozy na afloop van zijn speech waarin hij zijn nederlaag erkende. Foto AP / Michel Euler

Nicolas Sarkozy na afloop van zijn speech waarin hij zijn nederlaag erkende. Foto AP / Michel EulerNicolas Sarkozy na afloop van zijn speech waarin hij zijn nederlaag erkende. Foto AP / Michel Euler

‘Strategische keuze van Sarkozy heeft niet goed uitgepakt’

Toch heeft Sarkozy het niet alleen aan de crisis te wijten. De strategische keuze die hij maakte heeft niet goed uitgepakt. Vandenberghe:

“Het is echter niet alleen de crisis. Zeker na de eerste ronde koos Sarkozy ervoor om een hele rechtse campagne te voeren. Daarmee wilde hij de kiezers van het Front National lokken. Volgens sommige analisten was dat de enige mogelijkheid die hij had, maar tegelijkertijd heeft hij daarmee ook veel kiezers uit het midden afgeschrikt.

François Bayrou, kandidaat in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, had bijvoorbeeld nooit laten weten dat hij op Hollande zou stemmen als Sarkozy niet zo’n rechtse campagne had gevoerd. Het was een strategische keuze van Sarkozy, maar die keuze heeft dus niet goed uitgepakt.”

Feest op de Place de la Bastille

Grote groepen mensen stonden op de Place de la Bastille met allerlei vlaggen te zwaaien nadat de uitslag bekend was gemaakt. “Bezuinigingen kunnen niet langer onvermijdbaar zijn!”, zei Hollande in zijn overwinningstoespraak in Tulle. Hollande zei dat andere Europese landen niet bevreesd maar opgelucht moeten zijn over de uitslag. “Ik ben trots dat ik in staat ben gebleken mensen weer hoop te geven”, aldus Hollande.

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Als je het mij vraagt, tot nu niet echt een bevlogen speech van de nieuwe president. #Hollande
Feest op de Place de la Bastille bij de aanhangers van Hollande. Foto AP / Francois Mori

Feest op de Place de la Bastille bij de aanhangers van Hollande. Foto AP / Francois MoriFeest op de Place de la Bastille bij de aanhangers van Hollande. Foto AP / Francois Mori

Hollande gaat als eerste naar Duitsland

De eerste grote uitdaging voor Hollande is Duitsland, aldus persbureau AP. Hollande heeft al aangegeven opnieuw te willen onderhandelen over het Europese begrotingstekort waar Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor streden. Hollande heeft al toegezegd dat zijn eerste buitenlandse reis naar Duitsland zal zijn.

Ook op het gebied van binnenlands beleid wil Hollande beleid van Sarkozy terug draaien, zoals de hervorming van het pensioenstelsel. Sarkozy verhoogde de minimale pensioenleeftijd naar 62, maar Hollande wil dat sommige mensen al op hun zestigste verjaardag kunnen stoppen met werken. Daarnaast wil Hollande de economie meer stimuleren en minder kernenergie gebruiken. Hollande is verder voor het legaliseren van euthanasie en het homohuwelijk.