Feyenoord tweede, play-offs voor Twente, Excelsior degradeert

Feyenoord heeft zich vandaag geplaatst voor de voorrondes van de Champions League. De ploeg van Ronald Koeman won op de laatste speeldag met 3-2 van Heerenveen en eiste daardoor de tweede plaats in de Eredivisie op.

Europa League: PSV, AZ, Heerenveen

Door de zege hield Feyenoord achtervolger PSV, dat met 3-1 won bij Excelsior, op een punt afstand. Ondanks de nederlaag was ook Heerenveen content. De Friezen eindigen als vijfde en gaan Europa in.

Ook PSV en AZ komen volgend seizoen uit in de Europa League. PSV eindigde door de winst op Excelsior op de derde plek. AZ won met 1-0 van FC Groningen en eindigde als nummer 4.

Play-offs: FC Twente, Vitesse, NEC, RKC

FC Twente verloor vandaag met 4-2 van VVV Venlo. De ploeg uit Enschede grijpt daardoor naast een ticket voor de Europa League en moet via de play-offs alsnog proberen om een plek te bemachtigen.

NEC wist zich vandaag ook te plaatsen voor die play-offs. De Nijmegenaren wonnen dankzij doelpunten van Lasse Schøne en Genero Zeefuik bij Heracles Almelo: 2-1. Daardoor sprong de ploeg over Roda JC en RKC Waalwijk heen.

Promovendus RKC leek voor de laatste speelronde op weg naar de play-offs. De Waalwijkers bezetten de achtste plaats en moesten op bezoek bij laagvlieger NAC. Daar werd met 3-2 verloren, waardoor NEC over de Waalwijkers heen kon springen en de play-offs even in gevaar kwamen. Omdat Feyenoord de tweede plaats vasthield, gaat echter ook de nummer negen naar de play-offs.

Roda JC, dat ook nog kans maakte op de play-offs, liet de kans in eigen huis liggen. Het bezoekende FC Utrecht won met 3-1.

Vitesse verloor met 1-3 van kampioen Ajax en eindigt de competitie op de zevende plek en komt dus ook uit in de play-offs.

Nacompetitie: VVV en De Graafschap - Excelsior degradeert

Ondank de winst op Twente moet VVV samen met De Graafschap (3-5 winst bij ADO Den Haag) nacompetitie spelen. Excelsior degradeerde door het verlies tegen PSV rechtstreeks naar de Jupiler League.

Excelsior was in 2010 via de play-offs naar het hoogste niveau gepromoveerd. Vorig jaar eindigden de Rotterdammers als zestiende, waarna het zich in het naseizoen alsnog wist te handhaven.

Overigens is er nog een kans dat Excelsior Europa in mag. Op de Fair Play-ranglijst is Nederland als derde geëindigd, waardoor het als bonus een extra Europees ticket krijgt. Mocht FC Twente zich via de play-offs voor Europees voetbal plaatsen, lijkt Excelsior de volgende gegadigde.

De eindstand

Na 34 wedstrijden is de eindstand in de Eredivisie:

 1. Ajax (Champions League)
 2. Feyenoord (voorronde Champions League)
 3. PSV (voorronde Europa League)
 4. AZ (voorronde Europa League)
 5. Heerenveen (voorronde Europa League)
 6. FC Twente (play-offs)
 7. Vitesse (play-offs)
 8. NEC (play-offs)
 9. RKC (play-offs)
 10. Roda JC
 11. FC Utrecht
 12. Heracles Almelo
 13. NAC Breda
 14. FC Groningen
 15. ADO Den Haag
 16. VVV-Venlo (nacompetitie)
 17. De Graafschap (nacompetitie)
 18. Excelsior (degradatie)
  • Lex Boon