Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Emancipatie

Dit interview met Pim Fortuyn werd nooit uitgezonden

Pim Fortuyn
Pim Fortuyn

Onlangs vond de VPRO in de archieven een nooit eerder uitgezonden interview met Pim Fortuyn uit januari 2002. In een gesprek met IJsbrand van Veelen van ruim een uur, gaat hij in op emancipatie, leefbaarheid, het integratiebeleid en veiligheid. “Je kunt Nederland beter een stadstaat noemen met een paar mooie landschappen dan een land.”

Het interview was bedoeld voor het programma De Nieuwe Wereld, maar sneuvelde in de montage. Toen de VPRO onlangs de oude banden uit de archieven ging digitaliseren werd de opname terug gevonden.

Fortuyn beschrijft, als bevlogen politicus en socioloog, zijn visie op het leven in de stad. Daarbij put hij rijkelijk uit voorbeelden uit zijn leefomgeving Rotterdam. Verpauperde buurten, troep op straat, de houding van de politie, het gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel van burgers. Regelmatig aangevuld met cijfers en feiten uit wetenschappelijk onderzoek.

Kleinschaligheid en tolerantie

Zijn oplossing: kleinschaligheid. Anonimisering leidt volgens Fortuyn tot onverschilligheid en achteruitgang. Hij pleit voor “een modern wijkgevoel”, waarbij hij “niet terug wil naar de spruitjesgeur van de jaren vijftig”. Leefbaarheid is volgens hem een grote mate van betrokkenheid van burgers. “Niet als consumenten, maar ook als mensen die functies vervullen.”

Ook gaat hij in op emancipatie. Want als de vrouwen emanciperen, dan moeten die mannen vanzelf, is zijn oordeel:

“We moeten veel doen aan de emancipatie van islamtische vrouwen in achterstandswijken. Het is hemeltergend dat in dit land wordt toegestaan dat die vrouwen maar één recht hebben, het aanrecht, en maar één lijn, de waslijn. Dat wordt door die linkse kerk, de Partij van de Arbeid en Groen Links enzo, allemaal goedgepraat met ‘dat is hun cultuur’. Amehoela!”

De Partij van de Arbeid krijgt het er vaker flink van langs. De status van Nederland, die Fortuyn niet als erg rooskleurig beoordeelde, was volgens hem grotendeels aan de PvdA te wijten. Hij wilde Nederland graag zelf leiden. Wat is typisch Nederlands? “Typisch Nederlands is voor me de tolerante cultuur, de democratische gezindheid, waar duizend bloemen bloeien; die prachtige kanten aan onze samenleving.”