De leukste en beste wetenschapslinks van de afgelopen week

Elke zondag verzamelt de wetenschapsredactie de leukste wetenschapsblogs, onderzoeken en interviews van de afgelopen week die u niet mogen ontgaan. Ook handig om morgen te bespreken bij de koffieautomaat.

  • Mooi profiel van Elizabeth Spelke, hoogleraar psychologie, en haar werk. Spelke onderzoekt baby’s om grote vragen te beantwoorden. Waar begint bewustzijn? Taal? Kennis? Volwassenen zijn “too stuffed full of facts” om dat goed te kunnen onderzoeken, baby’s zijn de bron, vindt zij.
  • Een gen aanschakelen met radiogolven? Het kan.
  • Wat aten de oude Romeinen? De koolstofisotopen in Romeinse skeletten suggereren dat er vooral granen op hun menu stonden. Inclusief authentiek Romeins recept.
  • De Romeinse keuken bevalt? Misschien kunt u ook eens de neolitische keuken proberen. In het nieuwe kookboek A Culinary Journey Through Time vindt u 77 recepten gebaseerd op archeologische vondsten.
  • De darmflora van baby’s die de borst krijgen is diverser dan die van baby’s die flesvoeding krijgen. Hoe komt een onderzoeker tot een dergelijke conclusie? Lees hier een verslag uit de eerste hand.
  • Vond u de Tupac-hologram op Coachella 2012 indrukwekkend? In de nabije toekomst kan de overleden rapper in elke woonkamer optreden met de Telepod of u kunt er uiteraard mee videochatten.
  • De spannendste uitspraak in de wetenschap was volgens Isaac Asimov niet ‘Eureka’, maar ‘dat is gek’. Een korte overpeinzing en nuancering van de rol van serendipiteit bij wetenschappelijke ontdekkingen.
  • Als sterrenkundige kan je beter niet bang zijn voor onweer. Bliksem kan namelijk nog eens heel belangrijk worden bij de studie van planeten en de vorming van ons zonnestelsel.