Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

De extravagante uitspraken van de flamboyante Fortuyn

Fragment uit de VPRO documentaire 'Wilders The Movie' van Joost van der Valk. Archiefmateriaal van Pim Fortuyn. Gefotografeerd van tv scherm, uitzending op BBC2 op 14-02-2011.
Fragment uit de VPRO documentaire 'Wilders The Movie' van Joost van der Valk. Archiefmateriaal van Pim Fortuyn. Gefotografeerd van tv scherm, uitzending op BBC2 op 14-02-2011. Foto Hollandse Hoogte / Paul van Riel

Politiek saai? Niet bij Pim. De flamboyante, excentrieke politicus stond erom bekend geen blad voor de mond te nemen. De media smulden van zijn oneliners en gretige uitspraken. Als er iemand wist hoe je op moet vallen, dan was hij het wel. Een overzicht van zijn meest markante uitspraken.

Zijn uitspraken zijn beroemd en berucht: over politici, over het land, over zichzelf, over oorlog, over seks en natuurlijk, vooral, over de islam. Hij praatte ongeveer in koppen en streamers, koos grote woorden, die de aandacht trokken tussen het lauwe taalgebruik van politici dat Nederland gewend was.

“Ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg”, “At your service!” waren zijn vaak herhaalde motto’s. En dan zijn stopwoordje: “It’s a bloody shame!” is bijna in ieder geluidsfragment van Fortuyn terug te horen. Ook in onderstaand fragment komt het voorbij, waarin hij zijn beroemde, vooruitziende uitspraak doet over de medeverantwoordelijkheid van de regering bij zijn dood:

‘De islam is achterlijk’

In een interview met De Volkskrant doet Fortuyn twee van zijn meest bekende uitspraken over de islam. Eén daarvan is dan ook de kop van het artikel, dat hier terug te lezen valt. Met “De islam is achterlijk, ik zeg het maar, het is een achterlijke cultuur” doet hij de gemoederen hoog oplaaien. Zo hoog zelfs, dat Balkenende eiste dat hij zijn uitspraak terug zou nemen. Fortuyn stemde in - hij zei dat hij met zijn uitspraak ‘achterlopend’ had bedoeld.

Dat stapje terug maakte zijn kritiek op de islam er voor de buitenwereld echter niet minder om. In hetzelfde interview zei hij:“Als ik het juridisch rond zou kunnen krijgen, dan zou ik gewoon zeggen: er komt geen islamiet meer binnen!”. En op de website van de LPF, stond de - vaak geciteerde - uitspraak: ,”Christelijke inwoners in Nederland, zoals op de Veluwe, hebben moreel meer rechten dan islamitische nieuwkomers, omdat christenen al eeuwenlang hebben bijgedragen aan de opbouw van ons land.”

In de documentaire ‘De nacht van Pim Fortuyn’, over de nacht waarin Fortuyn na een urenlange vergadering uit Leefbaar Nederland wordt gezet, is te zien hoe Fortuyn zijn standpunten niet terug wil nemen, maar zegt dat het ‘vijf voor twaalf is’. Hierin doet hij ook zijn opzienbarende uitspraak over ‘de vijfde colonne’:

“We hebben godverdomme hier gewoon een vijfde colonne! Van mensen die het land naar de verdommenis willen helpen. (…) Godverdomme in mijn stad, Marokkaanse jongens, Turkse jongens, die niet die Turken, niet die Marokkanen beroven, maar u en mij, oude vrouwtjes. En de politie? Wat doen ze? Godverdomme, niks!”

‘Ga toch koken’

Fortuyn viel ook op door zijn uitspraken die helemaal niets met politiek te maken hebben. Zo veroorzaakte hij een klein relletje door journalist Wouke van Scherrenburg naar het aanrecht te wijzen. Na een debat met Groen Links fractievoorzitter Paul Rosenmöller betichtte zij Fortuyn ervan dat hij een slechte verliezer zou zijn. Hij antwoordde niet, maar ze hield vol - daarop volgde het fameuze “Ach mens, ga lekker naar huis, koken, veel beter!”

En dan was er het gesprek dat hij had met Gerard Joling, die het graag ‘niet over politiek wilde hebben, maar over roddels in de politiek. Zo geschiedde. Besproken werden de aantrekkingskracht van Wouter Bos en de vermeende SM-praktijken van Ad Melkert.