Cavendish sprint naar zege in Giro

Mark Cavendish won vandaag de tweede etappe in de Giro d’Italia. Foto AFP / Luk Benies

Mark Cavendish heeft vandaag de tweede etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Brit van Team Sky sprintte na 206 kilometer van Herning naar Herning sneller dan Matthew Goss (Orica-Greenedge) en Georffrey Soupe (FdJ). Namens Rabobank werd Mark Renshaw zesde. De roze trui blijft om de schouders van Taylor Phinney (Team BMC).

Miguel Angel Rubiano Chavez (Androni Giocattoli), Alfredo Balloni (Farnese Vini) en Olivier Kaisen (Lotto-Belisol) werden de eerste vluchters van deze Giro. Het Colombiaans-Italiaans-Belgische trio ging er direct bij de start vandoor en zag de voorsprong vlot oplopen naar bijna een kwartier.

Toen gingen de sprintersploegen in het peloton werken en werden de vluchters langzaam binnengehengeld. Kaisen was op zeventien kilometer voor de streep de laatste die terug werd gepakt. Zijn ploeggenoot Lars Ytting Bak waagde daarna nog een poging, maar de Deen bleef niet lang vooruit.

Op acht kilometer voor de meet reed rozetruidrager Taylor Phinney lek. De Amerikaan stond geruime tijd stil, maar kon vier kilometer later toch weer aansluiten in de staart van het peloton.

Daar werd inmiddels de sprint voorbereid, maar na een haakse bocht op 400 meter van de streep was er nog een zware val. Rabosprinter Theo Bos raakte het achterwiel van zijn ploeggenoot en reed vervolgens de hekken in. De Noors kampioen Alexander Kristoff (Katusha) kon de Hierdenaar niet meer ontwijken en smakte ook tegen het asfalt.

Morgen koerst het peloton voor het laatst door Denemarken. Dan voert de route van Horsens naar Horsens over 190 kilometer.