Bouterse begrijpt aandacht voor Decembermoorden niet

Surinaamse president Desi Bouterse begrijpt de aandacht voor de Decembermoorden niet, dat zei hij gisteren in Paramaribo. Foto AP / Edward Troon

De Surinaamse president Desi Bouterse vroeg gisteravond tijdens een door de regeringscoalitie belegde verzoeningsbijeenkomst in Paramaribo niet om vergiffenis voor de Decembermoorden, maar om relativering.

Bouterse liet weten de aandacht voor de Decembermoorden niet te begrijpen, schrijft de Surinaamse nieuwssite Starnieuws. Bouterse:

”Het zijn maar vijftien mensen die in die driehonderd jaar dood zijn gegaan. Hebben ze ooit gedacht om een stille mars te lopen voor de militairen en politie?”

Bouterse beschuldigde buitenlandse (Nederlandse) critici ervan de Decembermoorden op te rakelen om de stabiliteit in Suriname te ondermijnen. Hij benadrukte daarom dat hij zich nu richt op de banden met Zuid-Amerika, tekende de Wereldomroep uit zijn mond op. Bouterse:

“De afgelopen weken heb ik onder anderen de presidenten van Mexico en Brazilië gesproken. Denken jullie dat ik me druk maak over Rutte of Wilders?’’

Er werd met spanning uitgekeken naar de plotseling aangekondigde bijeenkomst in de Surinaamse hoofdstad, omdat verwacht werd dat Bouterse die zou aangrijpen om vergiffenis te vragen. Ook regeringspartners Ronnie Brunswijk en Paul Somohardj spraken tijdens de bijeenkomst. Bouterse liet eerder weten na zijn inauguratie als president vergeving te willen vragen voor de gebeurtenissen in december 1982. Toen werden vijftien tegenstanders van het regime onder leiding van legerleider Bouterse omgebracht.

Eerder zei Bouterse, die sinds augustus 2010 president van Suriname is, dat hij politiek verantwoordelijk is voor de moorden. Hij bood zijn verontschuldigingen aan, schrijft persbureau Novum, maar vroeg nooit om vergeving.