Blinde dissident Chen nog steeds in ziekenhuis, wil China verlaten

Caption: FILE - In this file photo taken Wednesday, May 2, 2012. and released by the U.S. Embassy Beijing Press Office, blind lawyer Chen Guangcheng, center, holds hands with U.S. Ambassador to China, Gary Locke, at a hospital in Beijing. Locke wasn't considered much of a heavyweight on human rights when he became the first Chinese-American ambassador to Beijing last year. Yet, nine months on, Locke's key role in the recent drama over Chen has put him on the front lines of U.S. concerns about China's embattled dissident community. (AP Photo/U.S. Embassy Beijing Press Office, File) Chen Guangcheng onder begeleiding van de Amerikaanse ambassadeur Gary Locke (rechts) in een ziekenhuis in Beijing op 2 mei 2012. Foto AP / U.S. Embassy Beijing Press Office

De Chinese activist Chen Guangcheng ligt nog steeds in het ziekenhuis en heeft de Chinese autoriteiten opgeroepen hem te helpen het land te verlaten. Chen krijgt naar alle waarschijnlijkheid een visum om in de Verenigde Staten te studeren.

Chen ontsnapte op 28 april uit huisarrest en vond onderdak bij de Amerikaanse ambassade in Beijing. Daarmee zette hij de verhoudingen tussen China en de VS op scherp. Chen stond onder huisarrest vanwege kritiek op de Chinese eenkindpolitiek. Hij verliet de ambassade na enige tijd, maar gaf toen wel snel daarna weer aan naar de VS te willen.

Op donderdag deed Chen een emotionele oproep aan het Amerikaanse Congres om hem naar de VS te laten reizen:

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering liet gisteren weten dat Chen een onderzoeksaanstelling ontvangen heeft aan een Amerikaanse universiteit. Hij zou hier ook terecht kunnen met zijn vrouw en twee kinderen. De vraag is echter wanneer Chen kan vertrekken. Mensenrechtenactivisten waarschuwen dat de daadwerkelijke uitvoering van de belofte van China nog wel eens langer kan duren dan verwacht, omdat China liever niet al te soft zal willen overkomen. Dat zou een slecht teken zijn in de richting van andere dissidenten, die China graag onder de duim en in eigen land wil houden.