‘Zuid-Soedan heeft troepen op Soedanees grondgebied’ - bedreiging vredesplan

Een jongen loopt weg van zijn dorp dat volledig verwoest is door gevechten tussen Zuid-Soedanese rebellen het Soedanese leger vorige maand. Foto Reuters / Goran Tomasevic

Soedan beschuldigt Zuid-Soedan er van troepen te hebben op Soedanees grondgebied. En het leger van Soedan zegt dat het het recht heeft zich tegen die troepen te verdedigen. Met deze uitspraken lijkt het vredesplan van de Afrikaanse Unie (AU) weer enigszins op losse schroeven te staan.

Dat vredesplan, gesteund door de VN-Veiligheidsraad, draagt Soedan en Zuid-Soedan op voor aankomende dinsdag weer met elkaar om tafel te gaan zitten om een oplossing te verzinnen voor de verschillende problemen tussen de twee landen.

Zuid-Soedan beschuldigt Soedan van bombardementen

Eerder deze week beschuldigde Zuid-Soedan Soedan er ook al van betwiste gebieden te bombarderen. De Soedanese legerwoordvoerder Khalid al-Sawarmi ontkende dit vandaag echter. Hij zei tegen persbureau Reuters:

“Van onze zijde is geen schot gevuurd, en wij hebben geen aanvallen op Zuid-Soedan georganiseerd.”

Hij zei verder dat onder meer in de regio’s Kafen Debbi and Samaha, in het zuiden en oosten van Darfur, nog soldaten van het Zuid-Soedanese SPLA-leger aanwezig zouden zijn.

Volgens SPLA-woordvoerder Philip Aguer gaat het echter om soldaten in het westen van Bahr al-Ghazal, dat volgens hem Zuid-Soedan toebehoort.

‘Strijden en overleggen onderdeel van dezelfde strategie’

Zowel Soedan als Zuid-Soedan hebben vorige week ingestemd met het vredesplan van de AU, maar lijken elkaar nu op het internationale toneel met hun beschuldigingen over en weer in een kwaad daglicht proberen te stellen.

Dat hoeft overigens niet te verrassen. NRC-correspondent Koert Lindijer schreef eerder deze week al:

“Nog verenigd in één land lagen de zwarte zuiderlingen en de goeddeels gearabiseerde noordelingen constant met elkaar overhoop. Strijden en overleggen vormden toen al onderdeel van dezelfde strategie.”

Zuid-Soedan en Soedan moeten eens worden over grensstrook

Soedan en Zuid-Soedan zullen, als zij voor dinsdag toch aan de onderhandeltafel plaats zullen nemen, overeenstemming moeten bereiken over onder meer de betwiste grensstrook tussen de landen. Daarover werden bij de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in juli vorig jaar geen duidelijke afspraken gemaakt.

Ook ruziën de twee landen nadrukkelijk over de oliewinning. De meeste olievelden bevinden zich in Zuid-Soedan, maar dat land dient die olie op weg naar de haven door Soedanese pijpleidingen te pompen. Bovendien claimen beide landen het olieveld Heglig.

Ook zijn er nog bijna een half miljoen Zuid-Soedanezen in Soedan. Hun status is onduidelijk en veel van hen vechten in rebellenbewegingen voor afscheiding van het noordelijke Soedan.