Volleybalsters na nederlaag niet naar Spelen

De Nederlandse volleybalsters hebben zich niet weten te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen. Op het olympisch kwalificatietoernooi in de Turkse hoofdstad Ankara verloor Nederland met 3-1 (23-25, 25-11, 25-16, 25-14) van Rusland en werd daardoor uitgeschakeld.

De Nederlandse volleybalsters hadden met minimaal twee sets verschil moeten winnen van regerend wereldkampioen Rusland om de halve finales van het olympisch kwalificatietoernooi te bereiken. De winnaar van de finale van het kwalificatietoernooi in Ankara krijgt een ticket voor de Spelen van deze zomer.

Nederland verloor afgelopen dinsdag de openingswedstrijd van het kwalificatietoernooi met 3-1 van Polen, maar herstelde zich een dag later met een 3-2 zege op Europees kampioen Servië.

In de wedstrijd tegen Rusland ging de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen uitstekend van start. Nederland pakte in het begin van de eerste set een voorsprong en gaf die daarna niet meer weg. In de tweede set waren de Russische volleybalsters veel beter. Rusland won de set met een verschil van maar liefst veertien punten.

In de derde set probeerde Nederland de naderende uitschakeling nog met alle macht te voorkomen, maar de inspanningen bleken vergeefs. Rusland nam snel een voorsprong en maakte met een 25-16 setwinst een einde aan de Nederlandse olympische droom. De onbelangrijke vierde set werd ook gewonnen door de Russische volleybalsters.„Natuurlijk is dit balen. Maar Rusland was gewoon beter en dan moet je dit accepteren”, zei bondscoach Vermeulen na afloop tegen de NOS.

De Nederlandse volleybalsters presteren al jaren slecht op belangrijke toernooien. Zelfs de meest ervaren speelsters bleken op cruciale momenten hun zenuwen niet onder controle te hebben. Vorig jaar ontsloeg volleybalbond NeVoBo bondscoach Avital Selinger, na een teleurstellend verlopen EK.

Selinger werd eerst tijdelijk opgevolgd door technisch directeur Bert Goedkoop, waarna Gido Vermeulen in februari van dit jaar de baan overnam. De volleybalploeg hoopte zich onder Vermeulen, oud-bondscoach van Spanje, alsnog te kunnen plaatsen voor de Spelen. Dat mislukte gisteren definitief, maar Vermeulen toonde zich toch optimistisch: „Heel veel jonge meiden zijn opgestaan. Dat geeft perspectief”, zei hij tegen de NOS. (NRC)