Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Vannacht een supermaan - nu maar hopen dat het niet bewolkt is

Een prachtig rode supermaan elders in de wereld. Foto Screenshot NOS

Vannacht staat er een supermaan aan onze hemel: een maan die veel groter en helderder is dan normaal. NRC-wetenschapsredacteur Lucas Brouwers stelde er gisteren de vrijdagmiddagvraag over. Om half zes morgenochtend is de supermaan te zien. Als het niet bewolkt is tenminste.

Het is dus vroeg opstaan, en met het Nederlandse voorjaarsweer weet je het nooit, maar als de supermaan te zien is, dan is hij prachtig.

Een supermaan komt eens in de zoveel tijd voor, omdat de maan niet in een cirkel maar in een ellips rond de aarde draait. Daardoor staat hij vannacht 24 duizend kilometer dichterbij de aarde dan op dagen dat hij het verst van de aarde af staat.

Je moet verder wel geluk hebben dat de maan op dit punt dichtbij de aarde ook nog eens in lijn staat met de aarde en zon. Want alleen dan heb je een volle maan. En slechts bij volle maan kan er sprake zijn van een echte supermaan.