Uitgelicht zondag

Overall leader Alberto Contador of Spain wearing the leader's pink jersey cycles during the 242km (150 miles) 20th stage of the Giro d'Italia cycling race from Verbania to Sestriere May 28, 2011. REUTERS/Alessandro Garofalo (ITALY - Tags: SPORT CYCLING) REUTERS

Film

The Big Sleep (Howard Hawks, 1946, VS). Lauren Bacall en Humphrey Bogart in de klassieke film noir met Raymond Chandlers creatie, privédetective Philip Marlowe. Een aanstekelijk meesterwerk door de absurde humor, de cynische toon, de labyrintische structuur en de droogkomische erotische dubbelzinnigheid. Is bovendien de uitzondering op de gouden regel dat een doortimmerd plot de belangrijkste voorwaarde is voor een goede film – zelfs de regisseur snapte geen bal van de plot. Eén, 14.05-15.55u.

Le président (Henri Verneuil, 1961, Fra/Ita). Politiek drama, gebaseerd op een roman van Georges Simenon, leunt op de routine en het formidabele talent van de acteurs. Oud-premier Jean Gabin wijst op frauduleus verleden van kabinetsformateur Bernard Blier. Arte, 20.15-21.55u.

Munich (Steven Spielberg, 2005, VS). Spannende thriller met een boodschap. Na de bloedige gijzeling van Israëlische atleten in het Olympisch dorp van München in 1972, zweert premier Golda Meïr wraak. Mossad-agent Avner (Eric Bana) wordt met de opdracht belast om elf Palestijnen te liquideren. Hij voert die met een groep uit, maar allengs blijkt dat de opdracht belastend is voor de mannen én voor het land dat zij dienen. BBC 2, 00.00-02.30u.

Letters from Iwo Jima (Clint Eastwood, 2007, VS). De oorlog in de ‘Pacific’, van de Japanse kant bekeken. Clint Eastwood maakte in 2006 Flags of Our Fathers, waarin hij de Amerikaanse verovering van Iwo Jima op Japan in een bitter perspectief plaatste. Een jaar later toonde hij hier de strijd om datzelfde eiland van de Japanse kant, met Japanse acteurs in hun eigen taal. De soldaten hebben zich ingegraven in afwachting van de Amerikanen. Wij leren hen kennen via de brieven die ze naar huis schreven, maar niet meer konden versturen. SBS6, 00.10-02.50u.

Informatief

Canvas klassiek: Vadim Repin, portret van een virtuoos. Vadim Repin werd geboren in Siberië in 1971. Hij won op zijn elfde zijn eerste grote internationale wedstrijd en sindsdien staat hij op alle grote concertpodia. In 1989, twee jaar na zijn debuut in Carnegie Hall, wint hij de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Die staat bekend als de meest prestigieuze en zwaarste vioolwedstrijd ter wereld. Repin is de jongste winnaar ooit. Sindsdien behoort hij tot de wereldtop. In dit portret keert Repin terug naar de vlakten en steden van zijn Siberische roots, waar hij de plaatselijke muziekacademie steunt. In Brussel haalt hij herinneringen op aan de Koningin Elisabethwedstrijd. Canvas, 12.00-12.50u.

Wassily Kandinsky: Der Klang der Farbe. Schilder Kandinsky nam kleuren niet alleen optisch waar, maar ook als akoestische ruis. Pas op zijn dertigste, nadat hij op een avond in het Moskouse Hoftheater Wagners Lohengrin had gehoord, besloot zich aan de schilderkunst te wijden. In deze documentaire wordt Kandinsky’s ontwikkeling gevolgd vanaf zijn studie in München tot zijn dood te Parijs in 1944. Arte, 15.55-16.25u.

Soirée électorale 2012. Live-programma van France 2 over de presidentsverkiezing, met de eerste uitslagen, analyses en gesprekken met tallozen in en buiten de studio. Zonder ondertiteling. TV5, 19.00-00.00u.

Andere tijden: Pim Fortuyn, a Dutch dandy. Hoe de internationale pers aankeek tegen opkomst en ondergang van Pim Fortuyn.Ned.2, 21.25-22.00u.