Uitgelicht zaterdag

Zur ARTE-Sendung Das Geheimnis Mona Lisa 1: Leonardo da Vinci (Massimo Buoncompagni) hinterlie§ mit der ãMona LisaÒ mehr als nur das Bildnis einer Frau. Doch wessen PortrŠt stellt sie dar? © SR/Robby Huner Foto: SR Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv © SR/Robby Huner

Film

Pretty Woman (Garry Marshall, 1990, VS). Schaamteloos romantisch filmsprookje varieert op het oude Pygmalion-thema. Zakenman ontwikkelt gevoel en tippelaarster wordt dame. Wie de film afdoet als een vulgarisering van My Fair Lady heeft geen gevoel voor dagdromen. Richard Gere en Julia Roberts (en Hector Elizondo) zijn onweerstaanbaar. Net5, 18.05-20.30u.

Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg, 1981, VS). Een van de succesvolste Amerikaanse films aller tijden is een grootscheepse pastiche van de goedkope avonturenfilms uit de jaren dertig en veertig. Archeoloog Indiana Jones (Harrison Ford) speurt in Egypte naar legendarische ark en is nazi’s te slim af. Veronica, 20.00-22.15u.

Perfect Stranger (James Foley, 2007, VS). Een onwaarschijnlijke onderzoeksjournalist (Halle Berry) met een onwaarschijnlijke computerwizz-sidekick (Giovanni Ribisi) weet onwaarschijnlijk snel via een chatbox contact te leggen met een onwaarschijnlijk rijke reclameman (Bruce Willis). Thriller met de gebruikelijke drie, vier plotkronkels die uit je gedachten verdwijnt zodra het zaallicht weer aangaat.RTL5, 20.10-22.20u.

The Good German (Steven Soderbergh, 2006, VS). George Clooney speelt een oorlogscorrespondent die na de overgave van de nazi’s terugkeert naar Berlijn en daar zijn oude geliefde Cate Blanchett treft. De regisseur wil hier een hommage leveren aan de film noir en klassieke oorlogsfilms (Casablanca voorop) die in de jaren veertig en vijftig in Hollywood werden geproduceerd. Het resultaat is een film noir over film noir. Het gaat te veel over stijl en sfeer en te weinig over emoties. SBS6, 23.50-01.55u.

Anche libero va bene (Kim Rossi Stuart, 2006, I). Regiedebuut van acteur staat in de traditie van de films van Cassavetes en Pialat: mensen van vlees en bloed worden in een registrerende stijl gevolgd in al hun feilen. Alleenstaande vader van twee kinderen wordt opgeschrikt door moeder/echtgenote die graag terug zou willen komen. De regie kiest consequent voor het gezichtspunt van de elfjarige zoon: steeds kunnen we van het gezicht van dit puberende, verlegen jongetje lezen wat hij voelt. Ned.2, 00.10-01.50u.

Das Boot (Wolfgang Petersen, 1981, BRD). Peperdure verfilming van Lothar-Günther Buchheims autobiografische bestseller (1973). Het verslag van het claustrofobische bestaan in een U-Boot anno 1941 werd goeddeels gezuiverd van nazistische elementen. Deze versie is een uur langer dan de oorspronkelijke. ARD, 01.35-04.50u.

Amusement

Bevrijdingsartiest. Reportage van de toernee van Alain Clark, Go Back to the Zoo en Nick & Simon langs de veertien bevrijdingsfestivals die deze dag worden georganiseerd. Het concert in Zwolle wordt hier rechtstreeks uitgezonden en Winfried Baaijens presenteert het. Ned.3, 22.00-22.30u.

I Love 1977. Carrie Fisher presenteert hoogtepunten van de popcultuur uit 1977 – het jaar waarin Star Wars uitkwam, de film waarin zij prinses Leia speelde. In hetzelfde jaar werd John Travolta een ster dankzij Saturday Night Fever en was disco oppermachtig, ondanks tegengesputter van The Sex Pistols. BBC 2, 22.30-23.30u.

SXSW. Michiel Veenstra en Roosmarijn Reijmer brengen verslag uit van het South by South West Festival in Austin, Texas. Ze lopen er met singer/songwriter Laura Jansen door de straten en kijken naar optredens van o.a. Kimbra, Ed Sheeran, Go back to the Zoo, Dope D.O.D., The Kaiser Chiefs en nog veel meer. Ned.3, 00.05-00.50u.