Toen Nederland nog rustig sliep

Als de Nederlandse samenleving aftakelt – of zelfs een revolutie doormaakt, zoals sociologen op pagina 23 zeggen – hoe zag het land er dan uit voor deze ontwikkeling begon? Terug naar 5 mei 2001, elf jaar geleden. De Twin Towers stonden nog, de eerste poederbrief moest nog worden bezorgd. Er was geen huizen-, banken-, krediet- of eurocrisis. Pim Fortuyn was een columnist, Geert Wilders een anonieme VVD’er. Wat hield Nederland bezig in dat laatste ‘onschuldige’ voorjaar?

Er was wat gedoe over een black metal festival tijdens Dodenherdenking. Maar de bezoekers waren keurig twee minuten stil, meldde NRC Handelsblad van 5 mei 2001 op de voorpagina. Paus Johannes Paulus II zou in Damascus voor het eerst in de geschiedenis een moskee betreden, dit in het kader van de ‘interreligieuze dialoog’. Pim Fortuyn, die later dat jaar de media zou gaan beheersen, werd alleen vluchtig genoemd, in de column van Youp.

Sommige berichten werpen een schaduw vooruit. Zoals het nieuws over de imam van een Rotterdamse moskee, die die week onaardige dingen over homoseksuelen had gezegd. In het Zaterdags Bijvoegsel stond een lange reportage met de kop: ‘Kogelgat in het poldermodel.’ Verwarring. Gebeurde dat niet een jaar later? Welke kogel was dit en waar kwam hij vandaan?

Vijf verhalen uit de krant van 5 mei 2001. Toen Nederland nog overzichtelijk was. Of niet.

Door

Illustratie Sebe Emmelot