Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

‘Tientallen doden in Syrië’ na groeiende onrust in Aleppo

Een anti-regeringsbetoging met kinderen in de Syrische plaats Atareb, zo'n dertig kilometer ten westen van Aleppo. Foto AFP

Bij beschietingen in een reeks Syrische steden zijn volgens activisten van de oppositie gisteren meer dan veertig mensen om het leven gekomen. Het geweld in het land lijkt weer op te laaien nadat donderdag in de grootste van het land, Aleppo, vier studenten werden gedood.

Aleppo, het economische centrum van Syrië, gold sinds de volksopstand tegen president Bashar al-Assad vorig jaar maart begon als een bolwerk van steun voor het Syrische regime. Het aantal incidenten en betogingen was er in het algemeen beperkt. De onrust in Aleppo is echter groot nadat Syrische troepen donderdag vier studenten doodschoten bij de bestorming van de campus van de universiteit. Volgens een activist uit de stad werden gisteren de grootste anti-regeringsbetogingen sinds het begin van de opstand gehouden.

Bij de gewelddadige onrust in Aleppo vielen volgens de oppositie gisteren opnieuw vier dodelijke slachtoffers. Vanochtend vond in een voorstad van Aleppo een grote explosie plaats die een onbekend aantal doden en gewonden zou hebben veroorzaakt. Wie verantwoordelijk is voor de explosie is onduidelijk.

VN-vredesplan zou op schema liggen, maar vanochtend alweer explosies in Damascus

In heel Syrië zouden gisteren in totaal 43 doden zijn gevallen, waarvan tien in hoofdstad Damascus. Vanochtend maakten activisten melding van twee bomexplosies op een snelweg in Damascus. Bij de explosies vielen geen slachtoffers, maar gingen wel negen personenauto’s in rook op. De verantwoordelijkheid voor de explosies is niet opgeëist, maar meestal zijn gewapende opstandelingen verantwoordelijk voor aanslagen in Damascus, het bestuurlijke bastion van het regime van Assad.

Hoewel de berichten van oppositieactivisten op nieuwe escalatie van het geweld lijken te wijzen, zei een woordvoerder van VN-bemiddelaar Kofi Annan gisteren dat het VN-vredesplan voor Syrië “op schema ligt”. Volgens woordvoerder Ahmad Fawzi zijn er tekenen van naleving van de wapenstilstand, maar gaan die vorderingen niet snel en zijn ze klein. De VN maakten vanochtend bekend dat het aantal waarnemers dat moet toezien op naleving van het vredesplan dit weekend wordt uitgebreid tot 65.