thuiskoknieuws

Het model van de komkommer

Komkommers zijn niet per se van nature kaarsrechte jongens. Laat je ze hun gang gaan dan zijn er die krom en kronkelig worden, reden waarom de komkommer lang geleden wel ‘slangekomkommer’ werd genoemd.

Tuinders zijn erin geslaagd de komkommer kaarsrecht te maken, wat enorm veel eenvoudiger is bij het verpakken en in de schappen leggen van de komkommers.

Consumenten en supermarkten zijn gesteld op rechte komkommers. Het gevolg is dat de kromme exemplaren als ze niet in de levensmiddelen verwerkende industrie terecht komen, worden doorgedraaid. Op de website Boerderij.nl pleit een bedrijfsadviseur uit de agrarische sector voor het schenken van zulke – prima – producten aan voedselbanken, die een tekort aan voedsel hebben.

Voorjaarsgroenten

Deze periode is voor de kok die graag ‘van het land’ kookt de moeilijkste. Er is nog maar heel weinig op het land te vinden, de rabarber in de tuin is nog machtig zuur vanwege weinig zon, de aardappelen zijn nog de oude om dat de nieuwe het nog te koud hebben, zelfs de aspergetelers komen niet bepaald met enorme ladingen van het land omdat de nachten nog zo koud zijn.

Wie toch een lente-achtig en zelfgeplukt effect wil bereiken moet goed door wilde weilanden speuren: zevenblad, dovenetelblad en bloemetjes, hondsdraf bloemetjes (door de boter!), jonge brandneteltoppen, blaadjes van wilde zuring – dat alles kan gebruikt worden voor sauzen en salades.

Bij een van mijn favoriete koks, Dick Soek van de Piloersemaborg in Den Ham (Gr) at ik onlangs een wortelparfait (roomijs van winterwortelen) met een zuringsaus (met suikerstroop gekookte zuring). Het was geweldig en beeldschoon en verrassend. Echte nordic cuisine. En maakbaar! (of proefbaar, zie piloersema.nl)

Bourgondisch

Wie wel eens lekker boerenbiologisch zo van het land wil eten, maar niet zelf wil koken, kan een Bourgondische maaltijd bij de boer reserveren. Aspergemaaltijden, boerentapa’s, zelfgemaakte dranken, enzovoort. Zie voor data, prijzen en adressen vaneigenerf.nl/actueel