Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Terugkijken: Duitse president breekt in 5 mei-lezing lans voor Europa

Gauck vanmiddag tijdens het uitspreken van zijn lezing in Breda. Foto Reuters / Robin van Lonkhuijsen

De Duitse president Joachim Gauck hield vanmiddag in Breda de jaarlijkse 5 mei-lezing. In zijn enthousiast onthaalde rede prees hij Nederland als vrij en tolerant land en brak hij een lans voor de Europese samenwerking. Kijk de lezing via onze site terug.

Gauck begon zijn lezing met te zeggen dat hij geroerd was dat hij de 5 mei-lezing dit jaar mocht houden. Het was voor het eerst dat een Duitser de lezing mocht houden. Gauck zei daarover:

“Ik ben geboren in 1940, het jaar dat Nederland slachtoffer werd van de Duitse grootmachtpolitiek en rassenwaan. Het is voor een Duitser - en zeker voor mij - geen vanzelfsprekendheid dat ik vandaag hier bij u mag zijn en zelfs tot u mag spreken. Het Nationaal Comité heeft mijn land en mij met deze uitnodiging groot vertrouwen geschonken - een geschenk dat wij niet zullen vergeten.”

Bekijk hieronder de lezing van Gauck in z’n geheel terug:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.