Romantiek is debat geworden in Borgen

Borgen seizoen 2 10 afl. van 55 minuten € 24,99 (verschijnt 8 mei)

De Deense dramaserie Borgen heeft in Nederland in korte tijd een grote populariteit opgebouwd. De worstelingen van een vrouw die onverwacht premier van Denemarken wordt, spreken tot de verbeelding van een breed publiek.

Verwonderlijk is dat niet. Borgen biedt een blik achter de schermen van de politiek in Denemarken en verdiept zich grondig in de ervaringen van de eerste vrouwelijke premier, Birgitte Nyborg. Wat die blik openbaart, is op een kromme manier geruststellend. Zoals verwacht, zijn politici zijn meer bezig met elkaar dan met het landsbelang en zitten ze vooral elkaar dwars.

Birgitte is geen pure machtspoliticus, maar sinds ze de kans kreeg de baas van het land te worden, is haar werk haar leven. Ze wil haar idealen uitvoeren. Dat zijn twee van de intrigerende dilemma’s die Borgen presenteert: hoe kijken anderen, hoe kijken wij naar een vrouw met zoveel macht én naar een vrouw die haar relatie en kinderen ondergeschikt maakt?

Met vertedering, medeleven en ongeloof waarschijnlijk, want die kant sturen de makers ons op. Stoer en slim kan Birgitte zijn, en ontstellend naïef en onhandig. Voor gewiekste manoeuvres vertrouwt ze op haar spindoctor Kasper.

In seizoen 1 leidde de werkdrang van Birgitte al tot een pijnlijke scheiding van haar Philip, die te lang naar zijn zin huisman was geweest. Dit seizoen is dochter Laura slachtoffer. Het meisje krijgt last van angstaanvallen, en de suggestie is dat ze bang is haar moeder teleur te stellen. Het stelt scherp de vraag hoe ver ambitie moet reiken. Het kinderleed geeft hoofdrolspeelster Sidse Babett Knudsen opnieuw de kans ons hart te veroveren met haar blikken van wanhoop en vertwijfeling.

De politiek in Borgen is vol actuele en aantrekkelijke thema’s en discussies: de hervorming van de zorg, Europa, Afghanistan. Birgitte gaat zelfs oorlogen in Afrika te lijf. Dat het drama soms wat rammelend en geforceerd op gang komt, is kennelijk geen bezwaar voor de makers.

Aan Borgen kleven wel meer smetjes: niet elke redenering of dialoog is even puntgaaf. Zeker de moeizame relatie tussen spindoctor Kasper en journaliste Katrine zorgt soms voor opgetrokken wenkbrauwen, maar de spanning en emotie vergoeden veel. In de hoofdredacteur van een schandaalblad heeft Birgitte een fijn-malicieuze tegenstander. Ook de journalisten van het serieuze tv-journaal zorgen voor weerwerk. Die constante strijd verandert Birgitte sluipenderwijs. Ze steekt thuis nog wel kaarsen aan in een ultieme poging Philip weer te verleiden, maar al in de derde zin zegt ze dat hij een fout heeft gemaakt. Ook de romantiek is debat geworden.

Ook nu de verrassing eraf is, handhaaft Borgen zich als een inspirerend drama met scherpe politieke en maatschappelijke randjes. Volgend jaar is bekend hoe het afloopt. De Deense publieke omroep heeft besloten dat er nog maar één seizoen bijkomt, in 2013.