Qatar kan wel tegen een stootje

De melkkoe van Qatar kan de komende overcapaciteit op de mondiale gasmarkten met gemak doorstaan. Het nieuwe aanbod zal de greep van het emiraat op de energiemarkten in de tweede helft van dit decennium verzwakken. Daardoor zal het met geld smijtende land, dat voor ongeveer 60 procent van zijn inkomsten afhankelijk is van fossiele brandstoffen, zich misschien iets minder luxe kunnen veroorloven. Maar de gevolgen zullen waarschijnlijk beperkt blijven.

Het emiraat is gewend aan schommelingen op de energiemarkten. De miljarden dollars kostende uitbreiding van de productiecapaciteit voor vloeibaar aardgas (LNG), die vorig jaar werd voltooid, was bedoeld om de Amerikaanse ‘energiehonger’ te stillen. Die markt is nu echter bijna zelfvoorzienend geworden. Maar de vraag uit Azië is gestegen door de sluiting van kerncentrales in Japan na de aardbeving van vorig jaar, zodat de Japanse afhankelijkheid van aardgas alleen nog maar groter is geworden.

Tot minimaal halverwege dit decennium zijn de vooruitzichten uitstekend voor Qatar. De dubbelcijferige groei van de vraag naar gas op de opkomende markten, en het beperkte nieuwe aanbod van dit moment, betekenen volgens Bernstein Research dat er tot 2014 minder overtollige exportcapaciteit voor LNG zal zijn. Daarna wordt het beeld uitdagender. Bernstein denkt dat de reservecapaciteit tegen 2017 bijna kan verdubbelen tot ruim 10 procent van de wereldwijde vraag. De Verenigde Staten zullen zelf waarschijnlijk vanaf 2016 vloeibaar aardgas gaan exporteren. Ook de exporten uit Australië zullen aan een opmars beginnen. Dat land zal naar verwachting in 2020 de rol van Qatar als ’s werelds grootste LNG-producent overnemen.

Het emiraat behoudt een goede uitgangspositie voor de verdediging van zijn huidige marktaandeel. Een groot deel van het Qatarese gas wordt vermoedelijk verkocht op basis van contracten met een looptijd van tien jaar of meer.

Zelfs als de mondiale prijzen dalen als gevolg van een groot aanbod en/of de herziening van contracten, waardoor de koppeling met de oliepijs wordt losgelaten, heeft Qatar nog bewegingsruimte genoeg. Naar verwachting zal het emiraat dit jaar bijna 100 miljard dollar verdienen aan zijn fossiele brandstoffen, wat een overschot op de betalingsbalans oplevert van 54 miljard dollar. De bevolking van 1,7 miljoen mensen zou ook met een fractie van dat geld nog goed uit de voeten kunnen.

Una Galani

Vertaling Menno Grootveld

    • Una Galani