Publiek Bevrijdingsfestivals laat zich niet weerhouden door kou

De band 'Go Back to the Zoo' speelde vandaag onder meer op het Bevrijdingsfestival in Amsterdam. Foto Screenshot AT5

Bevrijdingsdag 2012 gaat de boeken in als de koudste 5 mei sinds 1991. In De Bilt kwam het kwik niet boven de 10,1 graden, aldus weeronline.nl. Toch zijn de festivalpleinen in het land volgens een woordvoerder van het bevrijdingsfestival “goed gevuld”.

In Groningen werd het iets warmer dan in De Bilt met bijna 12 graden. Maar in grote delen van het land was het een natte, kille dag. Met een koude wind uit het noorden bleef de temperatuur op veel plaatsen rond de 10 graden hangen. In Zuid-Limburg werden de dubbele cijfers helemaal niet gehaald. Ook viel daar de meeste regen; zo’n tien millimeter.

Naar schatting 750 duizend mensen op Bevrijdingsfestivals

Op verschillende plaatsen door het hele land vieren vandaag desalniettemin duizenden mensen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn in totaal veertig podia, waarop zo’n 250 bands optreden.

Ondanks het koude weer werden er vandaag op de veertien festivals in totaal zeker 750 duizend mensen verwacht. In Amsterdam stonden rond 15.30 uur ruim 20 duizend mensen op De Dam en het Beursplein.

Ook op de andere festivals is het “gezellig druk”, laten diverse organisatoren aan persbureau Novum weten. De grootste festivals in Haarlem en Zwolle trekken jaarlijks zo’n 150 duizend mensen. Op het podium staan onder meer Nick & Simon, Alain Clark en Go Back to the Zoo, die dit jaar tot Ambassadeurs van de Vrijheid zijn benoemd. Zij worden met een defensiehelikopter langs de verschillende podia gevlogen.

Alleen in Groningen en Friesland een beetje zon

Gelukkig had niet iedereen last van de regen. In de bovenste helft van het land viel nauwelijks neerslag. In Groningen en Friesland brak soms zelfs de zon door.
In 1991 werd het met 9,7 graden in De Bilt de op een na koudste Bevrijdingsdag. De koudste ooit was in 1979. Toen kwam het kwik niet boven de 7,2 graden.

Bevrijdingsdag staat in schril contrast met Koninginnedag. Maandag werd het op veel plaatsen de eerste warme dag van het jaar met zon en temperaturen boven de 20 graden. In de komende week gaat de temperatuur wel weer iets omhoog.

Het startsein van de festiviteiten werd eerder vandaag gegeven door premier Mark Rutte en Guus Meeuwis. Om 13.00 uur ontstaken zij het Bevrijdingsvuur in Breda. Bevrijdingsdag wordt zaterdagavond afgesloten met het traditionele 5-meiconcert in Amsterdam. De overige festiviteiten duren allemaal tot omstreeks 23.00 uur.