Politici reageren geprikkeld op kritiek werkgeversvoorman Wientjes

Wientjes vorig jaar november tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Foto Hollandse Hoogte / David van Dam

Vanuit politiek Den Haag wordt geprikkeld gereageerd op de uitspraak van VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes vanochtend in NRC Handelsblad dat Nederland te weinig goede politici kent. Zo vindt VVD-Kamerlid Hennis-Plasschaert dat hij zelf de politiek in moet gaan.

Hennis-Plasschaert riep Wientjes in het radioprogramma TROS Kamerbreed op zelf de handschoen op te pakken en bijvoorbeeld kandidaat te worden bij de aankomende Kamerverkiezingen. “Ik vind dat als er geroeptoeterd wordt, dat deze mensen zichzelf ook kandidaat moeten durven stellen”. Wientjes zelf zegt in het interview met NRC vandaag dat hij eventueel bereid is minister te worden als hij daarvoor wordt gevraagd:

“Ik vind dit vak leuk. Ik wil vechten voor ondernemend Nederland. Als het noodzakelijk is, doe ik het. Zo zei ik het ook tegenover meneer Rutte toen hij me vroeg. Maar ik sta niet te popelen.”

Felle kritiek Asscher en Madlener op uitspraken Wientjes

PvdA-wethouder Lodewijk Asscher reageerde bij Kamerbreed buitengewoon fel op de woorden van Wientjes en noemde zijn uitspraken “echt dieptriest”. “Uit zijn positie vanachter zijn sigaar politici een schop geven, wat schieten we daar mee op?”, vroeg Asscher zich af. PVV-europarlementariër Barry Madlener vond zelfs dat de uitspraken van Wientjes aanwijzingen zijn dat die rijp is voor vervroegd pensioen.

“Hij is de vleesgeworden arrogantie van de oude politiek. Ik ken weinig ondernemers die zich door Wientjes vertegenwoordigd voelen.”

Wientjes zei vanochtend in NRC dat Nederland “geleid moet worden door de besten, door de elite”. “Een goede politicus hoort mensen mee te sleuren. Hoort een visie te hebben.” Van dat soort mensen, zegt Wientjes, “hebben wij er te weinig”.

Lees het hele interview met Wientjes vandaag in NRC Weekend (ook beschikbaar via onze digitale editie).