Oeps, het was een wolf

Jonge wolven trekken soms wel duizend kilometer door Europa. Bij Keulen werd er per ongeluk een doodgeschoten.

De wolven komen! Dat is feestelijk nieuws. Echt, ze doen geen mens kwaad, ondanks alle sprookjes daarover. Wolven willen eigenlijk niks met mensen te maken hebben. Alleen in slechte stripverhalen eten ze graag mens.

Zelf zijn wolven wel vaak aangevallen – en haast overal door ons uitgeroeid. Maar kijk: ze komen terug. In het verre Rusland veranderde de jacht en konden er weer meer wolven komen. Sommige daarvan bereikten Polen. Vanuit Polen gingen er wolven in Duitsland leven. En vanuit Duitsland? Wie weet.

Vooral de jonge dieren uit een groep wolven, een roedel, kunnen enorm ver rondtrekken. Naar duizend kilometer verderop? Geen probleem. Ze zullen dus ook Nederland wel weten te vinden, op den duur.

In België is er al een wolf geweest, vorig jaar, in de Ardennen. Het was groot nieuws, want wolven zijn daar net als in Nederland al lang geleden uitgeroeid. In Nederland werd in 1897 voor het laatst een wolf gezien, in België in 1886.

Ook in Duitsland duiken er soms verkenner-wolven op. Maar net terwijl haast iedereen blij was dat wolven weer in West-Europa durven te leven, is daar nu een eenzame wolf doodgeschoten – dicht bij Keulen.

Wandelaars vonden hem vorige week in het bos, met een gat in zijn flank. Veel mensen waren boos, ook echte jagers. De jager heeft zich nu maar aangegeven. “Ik dacht dat het een hond was die wild opjoeg”, zei hij. “Ik dacht dat ik hem gemist had.” Lekker slim.

Dat was het einde van de jonge wolf, die rond Keulen al heel bekend was. Jammer. Maar er volgen heus wel meer wolven. Ook in Nederland. Ze zijn handig, en met verkeer kunnen ze goed overweg.

Hopelijk vinden ze bij ons de Veluwe en de Oostvaardersplassen, waar het wolvenleven goed is. Dan moeten er natuurlijk geen domme nepjagers op dappere wolvenverkenners gaan schieten, zoals nu in Duitsland.