Nederlander steekt zichzelf in brand bij ambassade in Jakarta

Een Nederlandse man heeft zichzelf vrijdag bij de Nederlandse ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta in brand gestoken. Hij had ruzie met de ambassade over zijn pensioen, dat sinds drie maanden was stopgezet.

Dat zei zijn Indonesische vrouw Anita Kurnia gisteren in het Pusat Pertamina ziekenhuis, waar de 69-jarige gepensioneerde landbouwadviseur in het brandwondencentrum ligt. Zij wonen met hun drie kinderen in Jakarta.

Rond twee uur ’s middags overgoot hij zich met benzine, stak zichzelf in brand en rende de ingang van de consulaire afdeling binnen, zegt een woordvoerder van de ambassade. Daar werd hij tegengehouden door bewakers, die het vuur doofden en een ambulance belden. Hij is over 70 procent van zijn lichaam verbrand en verkeert in levensgevaar. Volgens zijn vrouw staat de ambassade garant voor 60 miljoen roepia (5.000 euro) van de ziekenhuiskosten.

Anita Kurnia, die geen idee had van zijn plannen, vertelt dat het gezin in financiële problemen verkeert doordat het pensioen van de man is stopgezet. Volgens een ingewijde die bekend is met de zaak, was het pensioen gestopt omdat de man weigerde zijn huisadres door te geven aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat moest omdat de SVB eens per jaar van AOW’ers in het buitenland controleert of ze nog leven.

Eerder had de man volgens zijn echtgenote Anita al ruzie gehad met de ambassade omdat hij haar en de kinderen mee naar Nederland wilde nemen. Dat kon alleen als hij zich eerst in Nederland zou vestigen om alle vergunningen te regelen. Hij woont volgens haar al meer dan twintig jaar in Indonesië.