Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Wientjes: niveau Nederlandse politici onder de maat

Nederland heeft te weinig goede politici en moet “geleid worden door de besten, door de elite”. Dat zegt Bernard Wientjes, de voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW, vandaag in NRC Handelsblad.

Wientjes vorig jaar november tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Foto Hollandse Hoogte / David van Dam

Nederland heeft te weinig goede politici en moet “geleid worden door de besten, door de elite”. Dat zegt Bernard Wientjes, de voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW, vandaag in NRC Handelsblad.

Volgens Wientjes is het niveau van Nederlandse politici onder de maat. “Een goede politicus hoort mensen mee te sleuren. Hoort een visie te hebben.” Van dat soort mensen, zegt Wientjes, “hebben wij er te weinig”.

De 68-jarige Wientjes is een van de meest invloedrijke Nederlanders en heeft al jaren nauwe contacten met de premier, ministers en andere politici. Hij was uitgesproken voorstander van het kabinet-Rutte maar vindt het nu positief dat de Catshuisonderhandelingen mislukt zijn, nieuwe bezuinigingen zijn afgesproken en er verkiezingen volgen:

“Ik vind wat er nu gekomen is een stuk beter. Ik vind het wandelgangenakkoord veel beter dan het Catshuisakkoord.”

Het probleem met bijvoorbeeld ministers is volgens Wientjes dat ze “vaak omgeven worden door vazallen en mensen die maar één doel hebben: de minister gelukkig maken”. Het gevolg? “Zonnekoninggedrag. En narcisme. Als je geen kritische mensen om je heen hebt, krijg je de neiging te geloven dat je écht goed bent.”

Lees het hele interview met Wientjes vandaag in NRC Weekend (ook beschikbaar via onze digitale editie).