Massagemenu

Ontspan en neem een massage. Maar waar? Bij de Chinees op de hoek, of in een exclusieve spa.

Een geschikte massage vinden, wordt er niet eenvoudiger op met het groeiend aantal massagesalons en wellnesscentra met masseurs. Ambiance en service lopen zeer uiteen en de behandelingen lijken talloos – van lymfedrainage (een Westerse techniek gericht op de afvoer van afvalstoffen) tot meer spirituele behandelingen als lomilomi en ayurveda.

De benamingen zijn misschien nieuw, maar „het wiel wordt echt niet opnieuw uitgevonden”, zegt Pauline Trum, directeur van Zonnevlecht Opleidingen, één van de grootste Nederlandse opleidingscentra voor masseurs. „Het is eerder een trend dat therapeutische en wellnessmassages steeds minder gescheiden zijn. Verschillende technieken worden gecombineerd en aangevuld met schoonheidsbehandelingen. Er is steeds meer maatwerk.”

Hoewel veel technieken van oorsprong uit het Oosten komen, halen veel masseurs hun inspiratie tegenwoordig uit Amerika, daar zitten de state of the art-salons, en de beste trainers. Trum: „Ik heb daar een prachtige schelpenmassage gezien, je zou er een mooi zee-arrangement omheen kunnen maken, maar ik denk dat Nederland daar nog niet klaar voor is.”

Iedereen kan zich masseur noemen. Om niet in handen te vallen van beunhazen kun je als klant controleren of een praktijk is aangesloten bij een beroepsvereniging, of vragen naar diploma’s en certificaten. Trum: „Maar ga ook op je gevoel af. Als het niet klikt, ga je weg.”

‘Baat het niet dan schaadt het niet’ gaat niet altijd op voor massages. „Een voetmassage kan risicovol zijn als je een pacemaker hebt. Antidepressiva maken de huid minder gevoelig, waardoor massage met hete stenen tot verbranding kan leiden. Het is belangrijk dat een masseur een anamnese, een voorgesprek, afneemt. Voel het dus niet als een inbreuk op je privacy als de masseur je het hemd van het lijf vraagt.” Een stijve nek vraagt om een andere massage dan een lijf dat alleen behoefte heeft aan rust en ontspanning.

Voor u getest, op een lichaam zonder klachten, vier zeer diverse massages.

De Chinees Snel en goedkoop

We zijn niet naïef, we weten dat in sommige Chinese massagesalons prostitutie plaatsvindt. De bordjes ‘no sex’ of ‘keep underwear’ (sic) in de salons die ik bezoek bij de Nieuwmarkt en Oud-West in Amsterdam versterken die indruk eerder dan dat ze me geruststellen. In beide salons zijn de masseuses als ik binnenkom met hun telefoon bezig of ze zitten te eten. Bij beide zit een man achter de toonbank die mijn twintig euro int. Ik vraag een snelle massage, van dertig minuten. ‘No problem’. Zonder omhaal van woorden wordt mij een ruimte gewezen en ik krijg een stevige rechttoe rechtaan-massage.

Bij de salon in de Nieuwmarktbuurt zijn de massagetafels met niet meer dan een gordijntje van elkaar gescheiden, waardoor ik de zware adem van de buurman hoor, en hij waarschijnlijk het geboer van mijn masseuse, die net haar bord leeg had toen ik binnenkwam. Haar handen komen af en toe dicht in de buurt van de intieme delen, maar een ‘happy ending’ wordt niet aangeboden – misschien omdat ik een vrouw ben.

De salon in Oud-West ziet er van buiten, en door de aanwezigheid van aparte kamertjes, op het eerste gezicht iets professioneler uit. Maar de zelfgetimmerde vurenhouten massagetafel ziet er weinig arbo-proof uit, en het tengere meisje dat mij masseert, draagt een wit lycra jurkje. Als ze haar ellebogen tussen mijn schouderbladen plant, probeer ik mezelf af te leiden door me op haar hooggehakte laarzen te concentreren. Na een half uur kan ik weer terug naar kantoor.

Prijs 40 euro per uur

Omgeving sober, geen muziek of (geur)kaarsjes, geen douchegelegenheid, schone maar versleten handdoeken op de massagetafel

Overig snel , zonder afspraak, op steeds meer plekken in de grote steden

Veilig alternatief Bibou City Spa (Leiden, Rotterdam, Den Haag)

Dayspa

Persoonlijk en kleinschalig

Marjolein de Swart, therapeut en directeur van Dayspa in Amsterdam, legt bij binnenkomst uit dat ze een persoonlijk arrangement samenstelt op basis van je gesteldheid, je wensen en je levensstijl. Het maakt voor je ‘energielevel’ nogal uit of je gehaast uit je werk komt of de hele zaterdagochtend de tijd hebt . Elke sessie begint met het invullen van een formulier. Aan de hand van de elementen ruimte, lucht, vuur, water en aarde wordt gekeken wat voor type je bent en hoe je je voelt.

Voordat de massage begint, vertelt Marjolein welke aanpak bij mijn elementen past. En ik mag kiezen uit een aantal chakrakaarten waar geuren bij horen. Naast een aantal ontspannende massages krijg ik de stevige massage die ik graag wilde proberen, maar die eigenlijk geschikter is voor gevorderden (Marjolein de Swart behandelt ook topsporters). De deep tissue massage, gericht op het weg masseren van spierverklevingen en afvalstoffen, is geen massage om bij weg te dromen, maar zorgt wel voor een verkwikkend effect achteraf. Ook de bedouin massage, waarbij mijn benen worden bewerkt met Arabische theeglaasjes, valt niet in de categorie ‘ontspannend’.

Ik voel cellulitis waar ik niet eens wist dat het er zat. Dat blijkt te kloppen. Het vacuüm dat onder het glaasje ontstaat moet afvalstoffen losmaken. Als je het vaak doet en je eet en beweegt er gezond bij, zou het effect moeten hebben.

Ik draag geen ondergoed, maar De Swart zorgt er steeds voor dat ik bedekt ben. Grote spa’s waar iedereen bloot rondloopt, zijn volgens haar echt een beetje uit.

Prijs van 92 tot 125 euro per uur

Omgeving massageruimte met douche, gedempt licht, yogamuziek

Overig Dayspa claimt de eerste CO2-neutrale spa van Nederland te zijn

Groen alternatief Blitz Wellness (Heemstede)

Watsu

Luxe en intiem

Het Conservatorium Hotel in Amsterdam heeft als eerste Nederlandse hotel in de spa een Watsubad aangelegd, drie verdiepingen onder de begane grond. We begrijpen wel ongeveer wat de manager van de Akasha Spa bedoelt als hij het heeft over een ‘guest journey’. Gedempt licht, natuursteen, regendouches, thee, fruit en dadels, dikke badjassen, onderwatermuziek, en vooral die serene rust – twintig meter onder een druk kruispunt. Watsu is bedacht door een Amerikaan die zijn in Japan opgedane kennis over drukpuntmassage combineerde met de in Californië zo populaire hot springs.

De Watsubehandeling (badkleding aanhouden) in het Conservatorium Hotel vindt plaats in een bad van precies 4,5 bij 4,5 meter, het water is 35 à 36 graden. Ik krijg drijfbanden rond mijn bovenbenen en moet me, met gesloten ogen, overgeven aan de therapeut. In dit geval is het een vrouw, maar er is ook een manlijke therapeut beschikbaar. Mariska is gelukkig een vertrouwenwekkende persoon, want Watsu is een nogal intieme vorm van massage. Of ‘dichtbij’, zoals Mariska zegt. Ik drijf in haar armen terwijl ze me door het water wiegt en mijn ledematen buigt, rekt en strekt. Op enig moment lig ik opgekruld tegen haar aan, mijn hoofd op haar schouder, zoals een baby bij zijn moeder. Daar moet je tegen kunnen. De nadruk ligt op de beweging, de massage is slechts een onderdeel. Enigszins onaangenaam is dat je steeds water in je oren krijgt, maar dat went. Als Mariska mij na drie kwartier geleidelijk loslaat, durf ik mijn ogen weer open te doen, licht ongemakkelijk maar fysiek zeer ontspannen.

Prijs 110 euro voor 45 minuten, voor 50 euro extra kunnen gasten een dagkaart kopen waarmee ze van de hele spa gebruik kunnen maken

Omgeving splinternieuw en understated luxe, ruime kleedruimte met kluisjes, douches met verzorgingsproducten van L’Occitane

Alternatief Thermae 2000 (Valkenburg)

Thuismassage

Praktisch

Fred van Beek – lange grijze manen en een gebatikt jasje, kralen – komt voorrijden in zijn Smart en tilt zijn massagetafel naar drie hoog bij mij thuis. We drinken mijn eigen thee, ik draai mijn eigen muziek (even geen klankschalen) en gebruik mijn eigen handdoeken. Fred van Beek is een fenomeen. Hij was lang de huismasseur van het Nationale Ballet, heeft een yoga/massagestudio in Amsterdam en crost twee dagen per week door het Gooi om onder anderen Herman Heinsbroek en Jan des Bouvrie te masseren. De thuismassages doet hij alleen buiten Amsterdam, vanwege het drukke verkeer en de parkeertoestanden.

Als yoga je inderdaad jong en vitaal houdt, is Fred, 82 jaar, hiervan het overtuigende bewijs. Achter zijn massages zit een filosofie – door het losmaken van het bindweefsel worden blokkades opgegeven en kan levenskracht weer stromen – maar de behandeling is tamelijk no-nonsense. Een kwak koude, merkloze bodylotion op mijn rug – ‘wordt zo wel warm’ – en Fred gaat voortvarend aan het werk. Hij duwt en wrijft, hij knijpt en trekt en heeft in een half uur tijd mijn hele lichaam onder handen gehad, inclusief de voorkant. „Best krachtig,” zeg ik na afloop, terwijl Fred zijn tafel al ingeklapt heeft. „Daar ben ik voor. Aaien, dat moet je minnaar maar doen.”

Prijs vanaf 50 euro, 100 euro in het Gooi

Omgeving thuis, met eigen handdoeken, zet wel de verwarming wat hoger

Overig Fred van Beek is ook spreker voor Speakers Academy, en hij geeft lezingen aan huis (‘Even op adem komen met Fred), voor kleine gezelschappen

Alternatief ga af op aanbevelingen van anderen

Adressen Akashi Holistic Wellbeing Center, Conservatorium Hotel: conservatoriumhotel.com Dayspa, Haarlem en Amsterdam: dayspa.nl Fred van Beek: fredvanbeek.com