Burgemeester Londen herkozen

Johnson gisteravond in de City Hall in Londen tijdens zijn overwinningsspeech. Foto Reuters / Paul Hackett

De conservatief Boris Johnson is herkozen als burgemeester van Londen. Hij bleef in een spannende strijd zijn voorganger en tegenkandiaat Ken Livingstone (Labour) nipt voor.

Vooraf werd verwacht dat Johnson relatief gemakkelijk herkozen zou worden, maar uit de definitieve uitslagen die begin van de nacht bekend werden bleek dat zijn marge niet heel groot was: Johnson kreeg 51,5 procent van de stemmen, Livingstone 48,5 procent. De excentrieke Livingstone was van 2000 tot 2008 de eerste rechtstreeks gekozen burgemeester van Londen.

Voor Johnson is zijn herverkiezing van symbolisch grote waarde omdat hij zich als burgemeester uitdrukkelijk als de gastheer van de Olympische Spelen heeft willen presenteren, die op 27 juli aanstaande in de Britse hoofdstad beginnen. Zijn overwinning is een zorg minder voor de conservatie Tories, maar zou er aan de andere kant wel eens voor kunnen zorgen dat Johnson in de toekomst een belangrijke rivaal van Cameron wordt met betrekking tot het partijleiderschap.

Forse nederlaag voor conservatieven bij gemeenteraadsverkiezingen

De conservatieven van Johnson en Cameron leden gisteren bij gemeenteraadsverkiezingen in Groot-Brittannië forse verliezen. Van de 4863 raadszetels die te vergeven waren haalde Labour er 824 binnen, terwijl de Tories er 403 verloren. De Liberal Democrats, de coalitiepartner van de conservatieven in de huidige regering, verloren 309 raadszetels.

Onze correspondent in Londen Titia Ketelaar zei gisteravond dat het verlies van de coalitiepartijen vooral te verklaren is als protest tegen de bezuinigingen van de regering-Cameron:

“Labour heeft fiks gewonnen. Deze gemeenteraadsverkiezingen zijn een proteststem van de kiezer over de bezuinigingen van de coalitieregering. Dat zie je bijvoorbeeld voordat de UKIP, de UK Independent Party, stemmen gewonnen heeft. De bevolking heeft nu de kans gekregen iets te zeggen over deze coalitieregering voordat ze naar de stembus gaan voor de landelijke verkiezingen van 2015. Cameron en Clegg moeten door deze nederlaag nu moeite gaan doen om de kiezer weer bij hun partijen te betrekken.”