Kortkolom nieuwsoverzicht

China

Blinde dissident Chen mag in VS studeren

Peking. De blinde Chinese dissident Chen Guangcheng krijgt reisdocumenten van de autoriteiten om in de VS te studeren. Dat lijkt de uitkomst van onderhandelingen tussen de VS en China. Chen zat onder huisarrest en vluchtte vorig weekeinde naar de VS-ambassade. Een Amerikaanse universiteit heeft hem een beurs aangeboden met voorzieningen voor zijn familie. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zal Peking de aanvraag van Chen versneld afhandelen. (AP)

ProRail

Schultz: maximaal tien keer door rood sein

Den Haag. Treinen mogen nog maximaal tien keer per jaar door een rood sein rijden. Nu is dat nog 157 keer. Dit schrijft demissionair minister Schultz (Infrastructuur, VVD) aan de Kamer. Aanleiding is de recente treinbotsing bij Amsterdam. De doelstelling moet binnen drie of vier jaar worden gehaald, onder meer door verbetering van het veiligheidssysteem en de infrastructuur. Een taskforce moet samen met spoorbeheerder ProRail aan de doelstelling werken. (Novum)

Oekraïne

Timosjenko naar ziekenhuis in Charkov

Kiev. De Oekraïense ex-premier Joelia Timosjenko (51), veroordeeld tot 7 jaar voor ambtsmisbruik, stemt in met behandeling aan haar rug in een ziekenhuis in Charkov waar ze in de cel zit. Timosjenko ging eerder in hongerstaking omdat ze zou zijn mishandeld door bewakers. Veel politici, die spreken van een politieke veroordeling, willen uit protest het EK voetbal in Oekraïne mijden. (AP)

Spanje

Eta: wapens inleveren

Madrid. De Baskische terreurgroep ETA wil de wapens inleveren in ruil voor dialoog met de Spaanse regering, aldus internationale bemiddelaars. De sterk verzwakte ETA probeert al twee jaar met Madrid in gesprek te raken. (NRC)