Komkommermayonaise en komkommer à la Grecque

Er zijn wel mensen die komkommer verafschuwen.

Maar de komkommermayonaise met kappertjes van Nigel Slater kan misschien wel genade vinden. En de komkommers à la Grecque zeker: die zijn gaar en dus totáál anders dan gewone komkommer. De aanduiding ‘à la Grecque’ heeft weinig met Grieks te maken maar meer met de specerijen: korianderzaad en venkelzaad horen er altijd bij.

Komkommermayonaise

bijgerecht voor 4 personen

1 komkommer, 6 el mayonaise, 2 tl gladde mosterd, 2 lente-uitjes,1 el kappertjes uit het zuur, takje verse munt, 1 tl dragonazijn

Schil een komkommer dun en snijd hem in de lengte in dikke plakken, maak daar dobbelsteentjes van. Bestrooi die met zout en laat ze een half uur in een zeef uitlekken.

Meng de mayonaise met mosterd en zwarte peper. Hak de lenteuitjes en de kappertjes grof en meng die ook met de mayonaise. Hak de munt tamelijk fijn, voeg die toe en breng op smaak met de dragonazijn.

Dep de komkommer droog en schep die door de mayonaise. Eet op brood, met eventueel een plakje zalm of heilbot ertussen. Of geef de mayonaise bij gepocheerde of gerookte vis met gestoomde nieuwe aardappeltjes.

Komkommer à la Grecque

voor 6 personen

3 komkommers, 1 dessertlepel korianderzaad, id. peperkorrels, id. venkelzaad, 3 teentjes knoflook, 1 bouquet garni, 1 citroen, 1 dl (Griekse) olijfolie

Maak een marinade voor de komkommers door 1 liter water te koken en daarin de specerijen, het bouquet garni en de gepelde tenen knoflook te laten trekken, ongeveer 20 minuten.

Snijd de komkommers (ze hoeven niet geschild te worden) in stukjes en de citroen in dikke plakken. Doe ze in de marinade, samen met de olijfolie en zout naar smaak en laat de komkommerstukjes 20 minuten zachtjes koken.

Schep de komkommer uit het kookvocht in een schaal. Kook het vocht in tot ongeveer de helft. Verwijder de citroenen en het bouquet garni en laat de marinade afkoelen. Giet hem over de komkommer en serveer op kamertemperatuur als hors d’oeuvre met wat knapperig brood.

    • Marjoleine de Vos