Hans is voortaan ook Hansie

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is er bij – elke zaterdag.

Maandagochtend kwam hij af en toe strompelend het kantoor binnen. Niet van de drank, maar van het voetbal, wist oud-minister Bert de Vries (CDA) ooit te vertellen over zijn kamergenoot Hans Wijers (Ajax). Twee jaar lang deelden zij een kamer op de universiteit. „Zo, Hans weer eens tegen een balletje getrapt”, plachte De Vries te zeggen.

Wijers geldt als een fanatieke rechtsbuiten (op het veld). En hij is een fanatieke supporter. Iedere zaterdag staat hij langs de lijn om zijn zoon aan te moedigen.

In dat opzicht kan voetbalclub Ajax zich geen betere president-commissaris wensen. En wat een clubliefde: vlak na zijn vertrek als topman van Akzo heeft hij al een aantal stevige bijbanen: commissaris bij Shell, voorzitter Natuurmonumenten en aankomend president-commissaris van Heineken. Een toezichtsfunctie bij Ajax doe je er niet zomaar even bij.

Wijers wordt voorgedragen als opvolger van Steven ten Have die in conflict kwam met Johan Cruijff. De overeenkomsten tussen Ten Have en Wijers zijn opmerkelijk groot. Beiden een achtergrond in de wetenschap en het organisatieadvies en een gedeelde interesse in verandermanagement.

Waarom zou Wijers niet in ongenade kunnen vallen bij JC? Wijers, de man die als minister van Economische Zaken bij Fokker toonde zich niks aan te trekken van nostalgisch gedoe en andere sentimenten. Die ondanks het Oranjegevoel gewoon Organon verkocht?

Hij heeft echter twee voordelen. De oud-AkzoNobel-man neemt 17 jaar meer levenservaring mee dan zijn voorganger. En Steven bekte niet zo lekker op de tribune. Hans is simpel. Hansie, Hansie.