GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent niet opnieuw verkiesbaar

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent tijdens het debat over de politietrainingsmissie naar Kunduz. Foto NRC / Roel Rozenburg

GroenLinks-Kamerlid en vice-fractievoorzitter Ineke van Gent is in september niet opnieuw verkiesbaar in het parlement. Dat heeft GroenLinks vanochtend bekend gemaakt. Van Gent, die sinds 1998 in de Kamer zit, vindt het “tijd voor nieuwe uitdagingen”.

Van Gent zegt op de site van GroenLinks dat ze het Kamerwerk ontzettend gaat missen, maar dat het voor haar tijd is om te stoppen:

“Na bijna 25 jaar in de politiek -in de Raad van Groningen en de Kamer- is het nu mooi geweest en ga ik op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ook buiten de Tweede Kamer zal ik mij blijven inzetten voor een sociale, solidaire, groene en vreedzame samenleving.”

Van Gent kwam vorige week nog in het nieuws omdat ze samen met fractievoorzitter Jolande Sap het zogeheten ‘wandelgangenakkoord’ sloot met VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Volgens GroenLinks blijft ze de komende tijd nog bij de uitwerking daarvan betrokken.

Van Gent na verkiezingen beschikbaar voor ministerspost of staatssecretariaat

Wat ze na de verkiezingen gaat doen zegt ze nog niet te weten, maar een ministerspost of staatssecretariaat ziet ze, indien GroenLinks mag meeregeren na de verkiezingen, best zitten. “Als ik wordt gevraagd dan zal ik het zeker doen. Daar hoef ik niet moeilijk over te doen”, zei ze vanochtend in een toelichting op Radio 1.

Van Gent haalde in 2010 ook de publiciteit door als enige lid van de GroenLinks-fractie tegen de Nederlandse politietrainigsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz te stemmen. In de Kamer hield Van Gent zich verder bezig met onder meer Sociale Zaken, de arbeidsmarkt, kinderopvang, het koningshuis en de Antillen.