Gemeente Utrecht verhuist en laat vijftien kantoorpanden leeg achter

Gezicht op het centraal station dat de komende jaren wordt verbouwd tot een nieuwe ov-terminal. Hollandse Hoogte / Bert Spiertz

De gemeente Utrecht laat vijftien kantoorpanden leeg achter om in het stationsgebied een nieuw ‘stadskantoor’ te betrekken. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. De verhuizing is omstreden vanwege de grootschalige kantorenleegstand in Nederland.

Twee van de vijftien panden die worden verlaten zijn eigendom van de gemeente, dertien werden gehuurd. Het nieuwe stadskantoor is onderdeel van de grootschalige renovatie van het gebied rond Utrecht Centraal. Met dit grootste bouwproject van Nederland is naar schatting 3,2 miljard euro gemoeid. Er wordt in totaal 250.000 vierkante meter kantoorruimte gebouwd, waarvan het stadskantoor 65.000 vierkante meter beslaat. Er moeten ongeveer 3.000 ambtenaren komen te werken.

De verhuizing is omstreden omdat in Nederland gemiddeld veertien procent van alle kantoren leegstaat. In Utrecht is het acht procent. Onlangs stelde de Utrechtse fractie van de ChristenUnie nog schriftelijke vragen aan het college van B&W. Het merkte daarbij op dat de gemeente “het goede voorbeeld dient te geven”.

Wethouder: centralisatie diensten levert besparingen op

Wethouder Victor Everhardt (Stationsgebied, D66) staat achter de verhuizing. In een brief aan de raad schreef hij onlangs: “Als de gemeente in de huidige situatie zou afzien van gebruik van het stadskantoor zou er sprake zijn van gemeentelijke desinvesteringen van minimaal 19 miljoen.” Volgens de wethouder levert centralisatie van gemeentelijke diensten juist een besparing op.

De gemeente vindt het ‘Masterplan Stationsgebied’ uit 2003 ondanks het uitbreken van de financiële crisis nog altijd “realistisch”, maar sluit niet uit vanwege de economische situatie wijzigingen te moeten doorvoeren. De planning van een belangrijke tunnel en de aanleg van een plein liggen al zo goed als stil.