Felle gevechten leger en betogers Kairo

Protesters take shelter during brick throwing clashes outside the Ministry of Defense in Cairo, Egypt, Friday, May 4, 2012. Egyptian armed forces and protesters clashed in Cairo on Friday, with troops firing water cannons and tear gas at demonstrators who threw stones as they tried to march on the Defense Ministry, a flashpoint for a new cycle of violence only weeks ahead of presidential elections. (AP photo/Hamada Elrasam) AP

Bij gevechten tussen betogers en het leger in de Egyptische hoofdstad zijn vrijdag tientallen gewonden gevallen. Betogers raakten slaags met militairen die voor het ministerie van Defensie geposteerd waren. Er werd met stenen gegooid, en het leger sloeg terug met traangas en het waterkanon. Er werd ook geschoten maar dat zou niet met scherp zijn geweest. Wie of wat aanleiding gaf tot de gevechten is onduidelijk. Het leger zegt dat het is opgetreden tegen betogers die het ministerie van Defensie wilden bestormen.

De geweldsgolf begon woensdag, toen onbekenden een groep betogers aanvielen die een sit-in hield voor het ministerie. Daarbij vielen negen doden. De sit-in werd gehouden door salafisten, aanhangers van een zeer conservatieve stroming in de islam, die protesteerden tegen de uitsluiting van hun kandidaat van de presidentsverkiezingen. Hij is geweerd omdat zijn moeder de Amerikaanse nationaliteit zou hebben gehad.

De verkiezingen beginnen op 23 mei. De junta die het land bestuurt sinds het aftreden van president Mubarak, zegt daarna de macht te zullen overdragen aan een burgerregering. Maar velen hier twijfelen aan de goede wil van het leger, en eisen dat het leger nu de macht overdraagt.

De doden van woensdag hebben een nieuwe impuls gegeven aan het protest tegen het leger. De wijk rond het ministerie leek gisteren een nieuw Tahrirplein, zij het dat salafisten er talrijker waren dan seculiere activisten. De Moslimbroederschap, de grootste islamitische partij, riep zijn aanhangers op weg te blijven. Ze hield een vreedzame demonstratie tegen het leger op het Tahrirplein.