Excelsior strijdt tegen degradatie en kan ook nog Europa in

Voor de voetballers van Excelsior zou het een bijzondere ervaring zijn: de kans is groot dat de Rotterdamse club zondag degradeert naar de eerste divisie, maar tegelijkertijd is er ook nog een mogelijkheid dat de ploeg volgend seizoen Europees voetbal speelt.

De reden is dat Excelsior goed scoort in het Nederlandse ‘fair play’-klassement, en Nederlandse ploegen weer goed presteren op de Europese sportiviteitsranglijst. De Europese voetbalbond UEFA maakte gisteren bekend dat de sportiefste ploeg in de Nederlandse eredivisie daarom mag deelnemen aan de voorronde van de Europa League, het tweede Europese clubtoernooi.

Excelsior is nu de derde eredivisieclub op de Nederlandse fair play-ranglijst, achter FC Twente en Heerenveen. Clubs die dit seizoen uitkomen in de de eerste divisie zijn door de UEFA uitgesloten van deelname.

Het gevolg is dat als FC Twente en Heerenveen zondag op eigen kracht Europees voetbal behalen en de spelers van Excelsior zich niet misdragen in hun duel tegen PSV, de degradatiekandidaat uit Rotterdam Europa in mag.

Toch zal het duel tegen PSV vermoedelijk op het scherpst van de snede worden gespeeld: Excelsior ontloopt alleen degradatie als het zelf wint van PSV, en moet dan nog hopen dat concurrent De Graafschap verliest van ADO Den Haag. PSV moet weer winnen van Excelsior om zich te plaatsen voor de Europa League of Champions League.

De slotdag van de eredivisiemondt zo uit in een bijzonder staaltje kansberekening. SC Heerenveen kan bijvoorbeeld nog tweede worden door te winnen van Feyenoord – maar dan moet PSV wel punten laten liggen tegen Excelsior.

Feyenoord is bij winst op Heerenveen zeker van de tweede plaats en de voorronde van de Champions League, en Heerenveen plaatst zich dan voor de Europa League.

Bij een gelijkspel kan Heerenveen directe plaatsing voor de Europa League weer mislopen: als PSV en AZ hun laatste wedstrijd winnen en Heerenveen gelijkspeelt tegen Feyenoord, wordt bekerwinnaar PSV tweede en Feyenoord derde. Het ticket voor de Europa League dat PSV met de bekerzege heeft verdiend, gaat dan naar verliezend finalist Heracles.

De vijfde plaats van Heerenveen zou in dat geval slechts recht geven op de play-offs, waarin vier clubs gaan spelen om één plek in de Europa League. (NRC)