Duizenden Japanners vieren op straat sluiten laatste kerncentrale

In Tokio vierden betogers vandaag de sluiting van de laatste kernreactor in Japan. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

In Japan zijn duizenden mensen de straat opgegaan om te vieren dat vandaag de laatste kernreactor van het land is gesloten. Het is de eerste keer in veertig dat Japan geen elektriciteit gebruikt die afkomstig is van een kerncentrale.

De reactor van de Tomari-kerncentrale is voor onderhoud stilgelegd. Sinds de aardbeving en tsunami die Japan vorig jaar maart troffen is nog geen enkele reactor die voor onderhoud werd stilgelegd weer opgestart. De reactors moeten aan strengere veiligheidseisen voldoen en de lokale bevolking moet goedkeuring geven voor het opstarten van een kerncentrale. De Japanse bevolking maakt zich echter steeds meer zorgen over de veiligheid van de centrales.

De Japanse regering wil de kerncentrales weer in bedrijf nemen, omdat ze vreest voor stroomuitval en meer uitstoot, omdat Japan voor de energievoorziening weer moet terugvallen op centrales die met gas of olie worden gestookt. Voor de ramp met de centrale Fukushima Da’ichi voorzagen kerncentrales voor een derde in de Japanse energiebehoefte.

Regering vreest storingen door elektriciteitstekort

De betogers schoven de vrees van de regering over een stroomtekort terzijde. Volgens de demonstranten is duidelijk dat het land niet afhankelijk is van kernenergie, omdat alle reactors zonder problemen een voor een worden gesloten.

Of Japan daadwerkelijk een elektriciteitstekort tegemoet gaat is volgens persbureau AP niet duidelijk. De verwachting is dat er op piekmomenten, zoals op hete dagen rond het middaguur, storingen kunnen zijn. Critici menen echter dat de regering de problemen overdrijft om zo de bevolking over te halen in te stemmen met het herstarten van de centrales.