DSM bouwt rustig door aan nieuwe divisie

De Staatsmijnen bestaan niet meer, maar DSM is springlevend. Het bedrijf uit Heerlen, dat zichzelf na de sluiting van de Limburgse mijnen ombouwde tot chemiebedrijf, is onder leiding van bestuursvoorzitter Feike Sijbesma bezig aan een nieuwe transformatie. Donderdag maakte het bedrijf een overname bekend van Kensey Nash. Dit Amerikaanse bedrijfje maakt gebruikt van biotechnologie voor het herstel van menselijk botweefsel. De koopprijs van 275 miljoen euro voor een bedrijf waar 325 mensen werken is aan de hoge kant, maar toch is het een slimme zet, vindt analist Tom Muller van Theodoor Gilissen. „DSM wendt langzaam het steven van bulkproducten naar producten met toegevoegde waarde.”

... en dalers

Terwijl crisis de vastgoedsector keihard raakt

Het lijkt wel een terugkerende quizvraag: welke vastgoedboer vraagt er deze week uitstel van betaling aan? Wist projectontwikkelaar Eurocommerce van eigenaar Ger Visser vorige week een bankroet nog net te voorkomen, deze week moest collega ontwikkelaar Phanos er aan geloven. Dinsdag verleende de rechtbank in Utrecht uitstel van betaling aan een aantal vennootschappen van het concern. En er is meer slecht nieuws. Kantoorpanden worden tegen steeds lagere prijzen verkocht. Zo ging onlangs de portefeuille van het roemruchte vastgoedfonds Uni-Invest voor een habbekrats van de hand. Komende week komen obligatiehouders van vastgoedbaron Richard Homburg bijeen in de hoop dat zij nog wat terugzien van hun investering. Verbindende schakel is de vastgoedtak van SNS. De bank heeft nog geld tegoed van zowel Eurocommerce, Phanos als Homburg.