Dromen in de eierschaal

Waneer worden we voor het eerst wakker? Als we geboren worden? Of ontwaken we al in de baarmoeder? En dromen we dan al? Die vragen kan de biologie nu beantwoorden, voor kippen althans. Door de hersenactiviteit van kippenembryo’s te meten, zagen Italiaanse en Spaanse biologen dat ze nog voordat ze uit het ei kruipen beginnen te slapen en kunnen ontwaken (Current Biology, 3 mei). Voor hun onderzoek hakten de onderzoekers voorzichtig een gaatje in de schaal, aan de ronde kant van het ei. Daarin goten ze een radioactieve suikeroplossing, die door het embryo werd opgenomen. Met een stukje tape sloten ze het ei weer af. Vervolgens lichtten de biologen het ei op twee manieren door: met een PET-scan (voor de hersenactiviteit) en röntgenstralen (voor de ligging van ruggengraat en kop).