Dr. Zeepaard ziet wat jij niet ziet

Illustratie Rik van Schagen

de proefjesfabriek

De zon geeft licht én warmte. Dat licht kun je zien. Maar eh, hoe zit het met de warmte? In dit proefje kun je de warmte zichtbaar maken.

Wat heb je nodig? - Een mobiele telefoon met ingebouwde camera en een afstandsbediening (zoals van de tv).

Wat moet je doen? - Druk op een van de knopjes van de afstandsbediening en kijk of je aan de voorkant een lichtflits ziet.

- Herhaal dit, terwijl je naar de afstandsbediening kijkt door de camera van je mobiele telefoon.

- Wat zie je nu?

Hoe kan dat? Zonlicht is een mengsel van verschillende kleuren. Dat zie je als zonlicht in regendruppels wordt teruggekaatst: dan ontstaat een regenboog waarin al die kleuren netjes op een rij zijn gezet. Maar de zon geeft ook licht dat we niet zien. ‘Infrarood’ licht bijvoorbeeld. Onze ogen zijn niet geschikt om infrarode lichtstralen waar te nemen. We voelen ze wel, als warmte op onze huid.

Het onzichtbaar infrarood licht wordt ook gebruikt in afstandsbedieningen die signalen overbrengen, zoals naar de tv. En de grap is dat de camera van een mobiele telefoon dat infrarode licht wel ‘ziet’. De camera ziet het infrarode licht uit de zon trouwens ook. Maar ja, dat is er maar weinig, vergeleken bij het zichtbare licht. Dat valt dus niet op. Sterrenkundigen die de zon en de sterren bestuderen werken daarom vaak met camera’s die alléén het infrarode licht laten zien.

Sterrenkunde voor kinderen

Meer op: http://nl.unawe.org