‘Doping werd getolereerd in Rabobankploeg’

Renners van de Rabobankploeg zouden zich tussen 1996 en 2007 schuldig hebben gemaakt aan het gebruik van doping. Foto AFP / Frank Fife

Binnen de Rabobankploeg, Nederlands bekendste wielerploeg, werd het gebruik van doping sinds de oprichting in 1996 tot in ieder geval 2007 getolereerd. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

De Volkskrant sprak met verschillende hoofdrolspelers uit die periode. Uit die gesprekken blijkt volgens de krant dat de keuze voor stimulerende middelen vooral de keuze van de renners was. De ploegarts zag er op toe dat hun gezondheid niet in gevaar kwam.

Stefan Matschiner, voormalig manager van de op doping betrapte oud-renner Bernard Kohl, beweert dat drie renners, onder wie Michael Boogerd, klant zijn geweest van de dopingbloedbank Humanplasma. Boogerd zelf spreekt de beschuldigingen in de krant tegen. Matschiner werd in 2010 veroordeeld tot een maand gevangenisstraf en veertien maanden voorwaardelijk voor het toedienen van bloeddoping

Theo de Rooij, die directeur van de Raboploeg was van 2003 tot en met 2007, ontkent niet dat er doping is gebruikt door renners van zijn ploeg. Hij zegt in de krant:

“Als het is gebeurd is, is het een weloverwogen beslissing van de medische staf geweest.”

Renners die buiten de ploeg hun medische begeleiding wilden organiseren, riep hij volgens hem tot de orde. Ten slotte ontkent hij dat dopinggebruik is aangemoedigd of betaald door de leiding van de ploeg. Het beleid van Rabobank zou pas in 2007 zijn gewijzigd. Toen werd Michael Rasmussen vlak voor Parijs in de gele trui uit de Tour de France gezet vanwege het schenden van de interne regels.

Rabobank wilde tegenover de Volkskrant niet reageren.

    • David Haakman