De Giro D’Italia begint vandaag in Denemarken - zonder Contador

De Britse renner Mark Cavendish (in de regenboogtrui) gisteren bij de presentatie van de ploegen in Herning. Foto AFP / Luk Benies

De 95e editie van de Giro D’Italia gaat vandaag van start in Denemarken. Zoals het hoort zijn een aantal Italiaanse renners favoriet voor de eindzege.

De renners rijden een proloog in Herning op Jutland, de geboorteplaats van Bjarne Riis, de ploegleider van Saxo Bank. Die ploeg verschijnt dit jaar gemankeerd aan de start omdat kopman Alberto Contador, die vorig jaar de Giro won, ontbreekt wegens een schorsing. Veel punten halen in de zware Giro lijkt voor Saxo Bank daarom een onmogelijke opgave, schrijft onze sportredacteur Maarten Scholten vandaag in NRC Handelsblad. Wie hebben er wel kans op de overwinning?

“De Italianen zijn favoriet: Ivan Basso, Vincenzo Nibali (beiden Liquigas) of Michele Scarponi (Lampre). En anders zijn er buitenlandse toppers als de Spanjaard Joaquim Rodriquez of de Sloveen Janez Brajkovic. Ploegleider Riis moet het naast wegkapitein Matteo Tossato doen met de Argentijnse sprinter Juan José Haedo (vorig jaar ritwinst in de Vuelta) en een blik onbekende debutanten.”

De Giro duurt drie weken en eindigt op zondag 27 mei in Milaan. Voor wie nog twijfelt of hij de wielerronde moet gaan volgen, maakte de organisatie onderstaand fraai promofilmpje over ‘the thoughest race in the world’s most beautiful place’:

Bekijk ook de vooruitblik van de NOS op de Giro van dit jaar: