David Pefko wint Gouden Boekenuil, K. Michel de Guido Gezelleprijs

David Pefko won vandaag de Vlaamse prijs de Gouden Boekenuil. Foto Screenshot YouTube / nieuws683

David Pefko heeft de Gouden Boekenuil gewonnen. De Nederlander krijgt de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen voor zijn boek Het Voorseizoen. Dat heeft de organisator van de prijs, Boek.be, bekendgemaakt. Dichter K. Michel won vanavond de Guido Gezelleprijs van de stad Brugge.

De Gouden Boekenuil, waar een bedrag van 25 duizend euro en een kunstwerk van Philip Aguirre aan is verbonden, werd vanavond uitgereikt in Gent. Onder de vijf genomineerden bevonden zich naast Pefko nog drie Nederlanders, aldus persbureau Novum. Verhulst was de enige genomineerde Vlaming.

Volgens de jury is het boek “een genadeloze analyse van de tijdsgeest, ijzingwekkend spannend en vlijmscherp neergezet in een zinderende stijl.” In het juryrapport staat:

“Het boek sleepte ons bij het nekvel mee tot in de diepe krochten van de ziel, tot aan de rand van de wereld.”

De prijs van de lezersjury ging naar de Nederlander Stephan Enter voor zijn boek Grip. Hij krijgt tweeënhalf duizend euro.

David Pefko praat over zijn bekroonde boek Het Voorseizoen:

K. Michel bekroond voor dichtbundel Bij Eb Is Je Eiland Groter

Op zijn beurt heeft de Nederlandse dichter K. Michel vanavond de Guido Gezelleprijs van de stad Brugge gewonnen. Michel werd bekroond voor zijn dichtbundel Bij Eb Is Je Eiland Groter. Hij won vijfduizend euro en een kalligrafisch werk.

K. Michel, pseudoniem voor Michael Maria Kuijpers, werd door de jury van de driejaarlijkse Vlaamse poëzieprijs bekroond, ondanks zijn bescheiden oeuvre en dunne bundel. De jury schrijft echter:

"Het is een dunne bundel, er staan maar 28 gedichten in. Maar, size doesn't matter. Kijken en observeren zijn bij Michel tot kunst verheven. Michel fileert het menselijke gedrag. Maar, hoe pijnlijk Michel ons ook een spiegel voorhoudt, hij blijft luchtig in zijn formulering, zijn poëzie is vaak zelfs grappig. Bovendien zijn de gedichten verrassend toegankelijk, elegant maar eenvoudig geformuleerd. Onze taal op haar mooist."

Sinds zijn solodebuut in 1989, verschenen van K. Michels hand vijf bundels. Voor zijn tweede bundel, Boem de Nacht, ontving hij de Herman Gorter-prijs. Voor ander werk werd de nu 53-jarige dichter bekroond met de Jan Campert-prijs en de VSB Poëzieprijs.

Voor de Guido Gezelleprijs werden in totaal drie Nederlandse en twee Vlaamse dichters genomineerd. De bekendmaking van de winnaar vond plaats tijdens de Poëzienacht in Brugge.

K. Michel praat over zijn bundel Bij Eb Is Je Eiland Groter: