Damon Albarn beleeft Renaissance

Damon Albarn was als voorman van Blur halverwege de jaren 90 medeverantwoordelijk voor het grote succes van het Britpopgenre. Daarna verwierf hij als zanger van de virtuele hiphopband Gorillaz (twee muzikanten en vier stripfiguurtjes) grote populariteit. Met het soloalbum Dr Dee voegt hij nu een nieuw genre aan zijn oeuvre toe: opera. „Een soort van opera”, zoals de zanger zegt, want zelf ziet hij het meer als een „liedjesverzameling met dramatische invloeden.”

In een uitgeklede versie – drie man, onder wie de zanger – van zijn twintigkoppige orkest bracht Albarn vrijdagavond zijn nieuwe cd in Studio Desmet in Amsterdam ten gehore en beantwoordde hij vragen van een select groepje prijswinnaars van zender 3FM. Deze vraag bijvoorbeeld: waarom liet hij zich inspireren door de zestiende-eeuwse John Dee, wiskundige, alchemist en adviseur van koningin Elizabeth I? Echt zingen over het leven van Dee doet hij niet, beloofde de Britse muzikant. „Hoewel ik gefascineerd ben geraakt door de persoon van Dee, geloof ik niet dat ook maar één nummer over zijn leven gaat. Ze gaan vooral over zijn zoektocht naar kennis en mijn eigen ontdekkingstocht naar zijn wetenschap.”

Met op de Renaissance geïnspireerde klanken, voortgebracht door harmonium en blokfluit, probeert Albarn het zestiende-eeuwse Engeland te doen herleven. Geen scheurende gitaren of vrolijke animaties, maar intieme akoestische liedjes met gevoelige teksten. „Ik ga nooit met pensioen. Ik zal langzaam in de vergetelheid raken misschien, maar zolang ik leef zal ik muziek maken.”