Campagne Obama begonnen - nog zes maanden tot verkiezingen

President Obama trapte vandaag in Ohio officieel zijn verkiezingscampagne af. Foto Reuters / Kevin Lamarque

De Amerikaanse president Barack Obama is vandaag officieel aan zijn verkiezingscampagne begonnen. In Ohio gaf hij de aftrap en haalde hij direct hard uit naar zijn bijna zekere uitdager, de Republikein Mitt Romney.

Obama hield een toespraak van een half uur en zei daarin onder meer dat Romney zich vooral sterk maakt voor de rijke Amerikanen.

“De Republikeinen in het Congres hebben in Romney een kandidaat gevonden die klakkeloos al hun plannen zal goedkeuren. We mogen hem deze kans niet geven. En daarom stel ik mij herkiesbaar.”

‘Slechte ideeën leiden nu niet tot andere resultaten’

Volgens persbureau AP zei Obama verder dat Romney en zijn “vrienden in het Congres” denken dat “dezelfde slechte ideeën nu tot andere resultaten zullen leiden.” Obama voegde daaraan toe:

“Of ze hopen slechts dat jullie je niet herinneren wat er de laatste keer gebeurde toen jullie het op hun manier probeerden.”

Met de slechte Republikeinse ideeën doelde Obama onder meer op de belastingverlaging voor de rijken en bezuinigingen op sociale voorzieningen.

Obama start campagne:

Obama benadrukt successen in buitenlandse politiek

Obama haalde in Ohio ook de buitenlandse politiek aan. Hij zei dat voor het eerst in 9 jaar geen enkele Amerikaan in Irak vecht en dat Osama bin Laden en al-Qaida geen bedreiging meer vormen voor de VS.

Precies zes maanden voor de verkiezingen in november hamerde Obama er ook op dat hij in 2009 aan de macht kwam, ten tijde van de zwaarste economische crisis in de Verenigde Staten sinds de jaren dertig.

Hij zei volgens nos.nl dat het nu beter gaat weliswaar met de economie, maar dat er nog veel inspanningen nodig zijn ”van u en van mij” om een algeheel herstel te bereiken.