Brief over het Stedelijk Museum Amsterdam

Die Badkuip mist nog badende mensen

De architecten van het Stedelijk Museum in Amsterdam hebben de uitbreiding ervan vormgegeven als een immense witte badkuip. Dit is origineel, maar onaf. Er gebeurt niks mee. Hij staat daar maar te staan. Dan blijft een badkuip toch maar een badkuip, hoe immens en wit ook. Ik stel voor haar echt tot haar recht te laten komen door er iemand ín te zetten, bijvoorbeeld een ranke nimf met bewegende armen die een spons met water uitknijpt over heur haren – dat neervallende water moet je mooi belichten, natuurlijk – of een groepje spetterende kinderen. Gebeurt dit als hologram, dan kun je het eenvoudig van tijd tot tijd afwisselen en vernieuwen. Zo krijgt na het IJ met zijn Eye ook het Museumplein een opzienbarende landmark. Laat het Stedelijk een prijsvraag uitschrijven!

Raimond Dufour

Haarlem