Bleker wil toch leider van CDA worden

Henk Bleker wil definitief het CDA gaan leiden. Hij heeft zich officieel aangemeld als kandidaat voor de lijsttrekkersverkiezingen van de partij.

Dat bevestigt Jack de Vries, oud-staatssecretaris en nu een van Blekers medewerkers. Een woordvoerder van de campagne wilde vrijdagavond geen mededelingen doen over Blekers kandidatuur. Zaterdag houdt de demissionair staatssecretaris van Landbouw een persconferentie.

Bleker was de eerste kandidaat die zich opwierp als mogelijk leider. In januari zei hij in deze krant dat hij „in noodgevallen geen nee” zou zeggen. „Als er geen paard meer te vinden is binnen de partij, komt er een Gronings paard om aan te spannen.”

Sindsdien hebben vijf anderen zich gemeld. Demissionair minister Liesbeth Spies, net als Bleker oud-partijvoorzitter, wil ook partijleider worden. Twee andere kandidaten zijn Kamerlid, fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en Madeleine van Toorenburg. Ook de bestuurder van onderwijsinstelling Fontys, Marcel Wintels, en het Nijmeegse CDA-lid Harry Wesselink zijn kandidaat.

Het CDA besloot vorige week onder druk van de verkiezingen in september op korte termijn een nieuwe leider te gaan zoeken. De partij zit al 22 maanden zonder voorman. De procedure is een unicum voor het CDA, de vorige zes leiders zijn allen aangewezen door de partijtop. Deze maand ligt het besluit in twee stemrondes in handen van 61.000 leden.

Dit weekend beslist een partijcommissie, waarvan niet bekend is wie daarin zitting hebben, welke partijleden daadwerkelijk mee mogen doen met de strijd die maandag begint. Er zijn zes debatten in heel het land gepland waarvan er volgende week al meteen drie plaatsvinden.

In de profielschets staat onder meer dat de kandidaten „humor en lef” moeten hebben en „in korte zinnen” kunnen praten.